Alma Mahleré és Faludy Györgyé az ősz

A Petőfi Irodalmi Múzeum jól belehúz

A Petőfi Irodalmi Múzeum jól belehúz szeptemberben: 1800-as járat címen utazó kiállítást szentelnek Erkel Ferencnek, Alma Mahler megidézésével a századforduló művészeti élete elevenedik meg és a 100 éve született Faludy György is szóhoz jut.

2010.09.08 18:30ma.hu
Alma Mahler

Az elmúlt évek két nagysikerű tárlata, a Nyugat centenárium alkalmából útnak indított Nyugat-busz és a Kazinczy-évfordulóra elkészült Nyelvet öltünk! című anyanyelvi kiállítás után a Petőfi Irodalmi Múzeum a Balassi Intézet támogatásával ismét utazó kiállítást hozott létre.

Az 1800-as járat Erkel Ferenc gazdag művészi pályafutását és a zeneszerző működése által is nagyban formált kort, a nemzeti romantika korát jeleníti meg. A diákkorú látogatóközönség számára multimédiás eszközök bevonásával teszik interaktívvá, élményszerűvé a tanulmányaik során elsősorban tényszerűen megismert korszakot.

A kiállítás a zeneszerző születésének bicentenáriumához kapcsolódik, bemutatja Erkel Ferenc sokirányú munkásságát, miközben kitekint a korszak kulturális életének különféle területeire.

A tárlat Erkel pályájának kapcsán az egyes művészeti ágakat a kulturális részterületek összefüggéseit hangsúlyozva tárgyalja – motívumok, személyes kapcsolatok és művészi együttműködések bemutatásán keresztül.

A két legismertebb Erkel-opera, a Hunyadi László és a Bánk bán taglalása ilyesformán lehetőséget kínál a nemzeti romantika drámairodalmának és a kor – több műfajban és a nemzeti emlékezetben is maradandó nyomokat hagyó – Hunyadi-kultuszának ismertetésére is.

Faludy György

A személyes kapcsolatok felvázolása a korszak egyéb zeneszerzőit vonja a tárgyalás körébe Liszt Ferenctől egészen Berliozig, de az irodalom korabeli főszereplői is helyet kapnak a kiállítás anyagában, Katona Józseftől Vörösmartyn és Petőfin át Szigligeti Edéig.

A multimédiás eszközök lehetővé teszik az ismert és kevésbé ismert Erkel-részletek mellett a kor első hallásra is befogadható, illetve figyelemfelkeltő, korjellemző melódiáinak meghallgatását, a játszani vágyó érdeklődők pedig "karmesteri pálcát" vehetnek a kezükbe, hogy néhány dallamot maguk is elvezényelhessenek.

A mozgóképes monitorokon az Erkel című életrajzi film, illetve a korszakot feldolgozó filmes interpretációk részletei láthatók, míg a látogatók ellenőrizhetik tudásukat a korszak kultúrájáról az érintőképernyős kvízjáték segítségével.

A PIM szeptemberben előadóművészek, szakértő-beszélgetőpartnerek bevonásával elindítja Alma Mahler szellemiségét idéző szalonsorozatát is, amely a századforduló művészeti életét oly sokféle módon - szerelmi, baráti, családi kapcsolatok - átszövő modern nőt, feleséget, múzsát állítja a figyelem középpontjába. Személyén keresztül lehetőség nyílik Bécs kulturális életének, a zene világának, a nőkérdésnek, a képzőművészet, építészet alakulásának, valamint a XX. század eleji osztrák irodalom szereplőinek, irányzatainak bemutatására.

Szenvedély és alkotás, hódítás és művészi inspiráció összefonódása nyomja rá a bélyegét a kultúrtörténet e kiemelkedő nőalakjának életútjára, melynek szereplői között ott találjuk a kor mértékadó alkotóit, Gustav Mahlertől Oskar Kokoschkáig, Egon Schielétől Walter Gropiusig és Franz Werfelig.

A szalon összeállítója Rockenbauer Zoltán művészettörténész. A művészeti, irodalmi beszélgetésekhez minden alkalommal felolvasás, zenei betét vagy koncert társul.

A szeptember 20-i est vendégei lesznek Horváth Andrea irodalomtörténész, Borgos Anna pszichológus, Karl Katschthaler irodalomtörténész és Rockenbauer Zoltán művészettörténész.

Halmai Katalin operaénekes Alma Mahler dalaiból ad elő, zongorán közreműködik Balog József.

A program a Bécsi Zeneművészeti Egyetem professzorainak vonósnégyes koncertjével zárul. Szeptember 22-én, délután fél 5 órai kezdettel a 100 éve született Faludy Györgyre emlékeznek többek mellett Szőcs Gézával, Füzi Lászlóval, Csehy Zoltánnal és Papp Attila Zsolttal.

18 órakor mutatják be Szabó Gyöngyi Kalandozásaink Faludy Györggyel című filmjének dvd változatát. Este 7-től tárlatvezetés lesz az „Olvass, bolyongj, szeress…” című Faludy-kiállításon, majd Földes László (Hobo) Faludy-estjét hallgathatják meg az érdeklődők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.