Kiállítás a REÖK-palotában

Hundertwasser, John Lennon és Joan Miró munkái Szegeden

Három új nemzetközi nagy kiállítást szervez a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) a jövőben: . munkáit csodálhatja meg a közönség hamarosan Szegeden.

2010.09.17 11:45MTI

Herczeg Tamás, az intézmény vezetője elmondta: a jelenleg látható Rembrandt-tárlatot követően az első nagyszabású kiállítás jövőre érkezik a REÖK-be. Friedensreich Hundertwasser munkái közül körülbelül nyolcvan grafikai mű lesz látható.

A bécsi születésű osztrák művész tizenöt esztendős volt, amikor elkészültek a természettel kapcsolatos első tudatos, színes ceruzarajzai. Harminchárom évesen Tokióban festett, ahol a Tokyo Gallery kiállítást is rendezett műveiből.

Munkáiban megfigyelhetők a távol-keleti művészet hatásai, grafikai műveiben pedig egyre inkább és egyre tudatosabban alkalmazta azokat - mutatott rá Herczeg Tamás, hozzátéve, hogy a 2011-re tervezett Hundertwasser-kiállításon a művész ezen alkotói korszakából származó munkáit mutatja be a REÖK.

Egy évvel később a tervek szerint egy John Lennon-kiállítás érkezik Szegedre. A néhai Beatles-muzsikus idén októberben lenne hetvenéves és ugyancsak ez év december 8-án lesz harminc esztendeje annak, hogy Mark David Chapman New Yorkban meggyilkolta.

A 2012-ben Szegeden megrendezendő kiállítás már ezen kerek évfordulók után kerül a közönség elé, az azonban vitathatatlan, hogy Lennon zenéje, művészete aligha köthető évfordulókhoz, aktualitását sohasem veszíti el - vélekedett a REÖK vezetője.

Miro munkája

John Lennon mindig kreatív volt, gitározott vagy dalt komponált, de kevesen tudják, hogy rajzolt is: egyszerű vonalvezetésű, szellemes képek maradtak utána, amelyekkel nemcsak saját magát, hanem Yoko Onóval kötött második házasságából származó fiát, Seant is remekül szórakoztatta.

Lennon rajzai mellett személyes tárgyaiból, fotóiból, litográfiáiból, kitüntetéseiből, aranylemezeiből és plakátokból is válogat majd a kiállítás, amelynek mintegy nyolcvan darabos anyagát egy német magángyűjtemény kölcsönzi a REÖK-nek.

Ugyancsak német magángyűjteményből kerül Szegedre a Joan Miró grafikai munkáit bemutató kiállítás, amelynek időpontjáról azonban még folynak a tárgyalások - mondta el Herczeg Tamás.

Mint felidézte, a XX. század egyik legjelentősebb spanyol festője, szobrásza és grafikusa sokkal inkább hasonlított egy derék hivatalnokra, mintsem egy bohém, egzaltált művészre.

A francia író, André Breton Miró műveit kezdetben gyermekinek tartotta, míg később a barátjaként tisztelt katalán származású mesterről úgy nyilatkozott, hogy ő az, aki valamennyiük közül a leginkább szürrealista.

Hundertwasser műve

A bemutatandó mintegy nyolcvan darabos grafikai válogatás tudatosan tereli a szemlélő figyelmét az "irodalmi-lírai" Miró munkásságára, ami a tervezett kiállításnak egy különleges árnyalatot ad - emelte ki Herczeg Tamás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.