Budapest 20 címmel nyílt meg

Multimédiás kiállítás nyílt Budapest elmúlt húsz évéről

Budapest 20 címmel multimédiás kiállítás nyílt a főváros elmúlt húszéves történetéről a Budapesti Történeti Múzeumban.

2010.09.15 16:15MTI
Esterházy Péter

A kiállítás hat nagy témára bontva – város és emlékezet, átalakuló terek, városi rituálék, magunk között, dolce vita és földön, vízen, levegőben fantázianéven – foglalja össze a magyar főváros társadalmi és kulturális életének, építészetének, közlekedésének elmúlt húsz évben bekövetkező jelentős átalakulását.

A Vármúzeum Barokk csarnokában szeptember 14-től október 31-ig látogatható tárlat keddi megnyitóján Demszky Gábor főpolgármester elmondta, hogy már két éve dolgoznak a kiállításon és az annak alapját képező archívum összeállításán.

Mint mondta, az archívumban összegyűjtötték többek között az elmúlt két évtized összes fővárosi közgyűlési dokumentumát, a város fejlesztési koncepcióit, mintegy 2500 fotót és saját teljes levelezését.

Az anyag szabadon kutatható lesz, így biztosítva az átláthatóságot - hangsúlyozta. Az archívum és a kiállítás mellett egy kötet is megjelent Budapest 1990-2010 címmel, mely tulajdonképpen az archívum anyagát foglalja össze.

A számos fotóval illusztrált, keménytáblás, nagy méretű könyvben neves történészek, szociológusok, urbanisztikai szakemberek és újságírók dolgozzák fel az egyes évek és ciklusok történetét, valamint az ágazati folyamatokat.

Az egyes fejezetekben portrék olvashatók neves személyiségekről, többek között Göncz Árpádról, Soros Györgyről, Petrovics Emilről, Kosáry Domokosról, Csányi Vilmosról, Kurtág Györgyről, Esterházy Péterről és Cseh Tamásról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.