Érdekes és megtisztelő

Szörényi Levente és Trogmayer Ottó kapta a Szer Üzenete-díjat

Szörényi Levente zeneszerző, előadóművész és Trogmayer Ottó muzeológus, régész, egyetemi tanár vehette át vasárnap a Ópusztaszeren a Szer Üzenete elnevezésű díjat.

2010.09.12 21:51MTI

Szörényi Levente az MTI-nek vasárnap azt mondta: meglepetésként érte az "érdekes és megtisztelő" díj odaítélése. Hozzátette: különösen nagyra becsüli a "magánjellegű" elismeréseket. Szólt arról is: a díj eddigi munkásságának szólt, és úgy érzi, hogy azzal a magyar történelemhez való kötődését is kifejezték.

A díjat Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök jelenlétében adták át, az általa celebrált katolikus mise végén - tette hozzá Szörényi Levente azzal, hogy megtisztelő volt maga a ceremónia is, és az is, hogy a díjat Trogmayer Ottóval párban vehette át. Arra a kérdésre, hogy mik a jövőbeni tervei, Szörényi Levente azt válaszolta: nem szeretne korán meghalni "és miden, ami ebbe belefér, az terv és elképzelés". Idén negyedik alkalommal rendezték meg vasárnap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark történetéhez szorosan kapcsolódó ünnepet, a Szobori búcsút. Az 1896-os millenniumi évben megépített Árpád-emlékműnél első alkalommal 1897 augusztus 8-án rendeztek búcsút a honfoglaló magyarok vezérének tiszteletére.

Az ünnep hagyományát 2007-ben Árpád vezér halálának ezerszázadik és az első Szobori búcsú száztizedik évfordulóján élesztette újjá a park vezetése.

Az ünnep szerves része a Szer Üzenete elnevezésű díj átadása. Az íjat ábrázoló pecsétgyűrűt azoknak szánják, akik a magyarság egységén munkálkodnak, közösséget fognak össze, közösséget teremtenek.

A díjat 2007-ben Kiss-Rigó László, 2008-ban Böjte Csaba ferences szerzetes, Berecz András ének- és mesemondó, 2009-ben pedig Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, az Aranycsapat tagjai vehették át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.