Koncertekkel, tárlatokkal várják az érdeklődőket

Mahler-ünnep a Müpában

A 2010-es év Gustav Mahler jegyében zajlik, munkáját éltetve koncertekkel, tárlatokkal várják az érdeklődőket a Művészetek Palotájában

2010.08.31 08:45ma.hu
Mahler

Az idei Budapesti Mahler-ünnep első hangversenyén Jörg Widmann zeneszerzőként és klarinétművészként is bemutatkozik a közönségnek, hiszen "közönségbarát" Con brio koncertnyitányát követően a műfaj zenitjét jelentő Mozart A-dúr klarinétversenyének is szólistája lesz.

Mahler IV. szimfóniájában az a Christiane Oelze lesz az est sztárvendége, aki az elmúlt időszakban többször is kivívta a Müpa közönségének elismerését. Az NDR Szimfonikus Zenekart ezúttal az a Michael Gielen dirigálja, aki éppen ebben az évben kapta meg az Ernst von Siemens Zenei Alapítvány által évente kiosztott, sokak által csak zenei Nobel-díjként aposztrofált díjat.

Ezzel olyan művészek nyomába lépett, mint például Olivier Messiaen, Pierre Boulez, Ligeti György, Claudio Abbado vagy Nikolaus Harnoncourt. A koncert második részében a német későromantika hiteles tolmácsolójaként is megismerheti a publikum.

A Budapesti Mahler-ünnep jegyében játszó az Észak-Német Rádió Szimfonikus Zenekara szeptember 9-én tekinthető meg a Müpában. Mahler ünnep A Mahler-ünnep keretein belül azonban nem csak a komolyzene szerelmeseit csalogatja a Művészetek Palotája, hiszen Gustav Mahler életművéből és családi fényképeiből kiállítás is nyílik.

Mahler karrierjének csúcsát Bécsben érte el, ahol 1897 és 1907 kötött a Bécsi Udvari Opera karmestere és igazgatója volt. Mahler bécsi tevékenységének tíz éve a Hofoper fénykora, egyben a modern operajátszás kezdete volt.

Ezt az időszakot mutatja be a kiállítás, mely eredetileg a Bécsi Állami Operaház számára készült a 2010-es Mahler-év alkalmából: budapesti bemutatását az Osztrák Kulturális Fórum teszi lehetővé.

A kiállítás áttekintést nyújt Mahler életútjáról és részletesen bemutatja a Bécsben töltött évek eseményeit és a kor jelentős alakjait.

A kiállítás túlnyomó részét az Osztrák Nemzeti Könyvtár, az Osztrák Színházi Múzeum és a Kunsthistorisches Museum tulajdonában lévő, a magyar közönség előtt még ismeretlen fényképek alkotják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.