Petíció a Drescher-palotáért

Tiltakoztak a Balettinzézet egykori növendékei

Tiltakoztak a Balettinzézet egykori növendékei a Drescher-palota folyamatos állagromlása ellen, petíciót nyújtottak be az illetékesekhez.

2010.08.19 11:30MTI

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) elkötelezett a Drechsler-palota, az Állami Balettintézet egykori épületének megmentése ügyében - közölte a tárca kulturális államtitkársága annak kapcsán, hogy szerdán átvették a civilek által az ügyben megfogalmazott petíciót.

Civil szervezetek augusztus 7-én tartottak zenés-táncos tiltakozó nagygyűlést a Balettintézet épületéért az Andrássy út 25. előtt. A demonstráció szervezői ekkor a Facebook közösségi portálon az ügy támogatói között sorolták fel mások mellett Bán Teodóra és Bozsik Yvette táncművészt, Fábry Sándor humoristát,

Gerle János építészt, Jókai Anna írót, Kriszt László koreográfust, Ráday Mihály operatőrt és Somló Tamás zenészt. Állami Balettintézet Mint az államtitkárság MTI-hez eljuttatott közleménye kitér rá, a civilek petícióját a szervezők közlése szerint több mint 1200-an írtak alá.

Az aláírók azt kérik, hogy a kormány minden lehetséges eszközzel és a lehető legrövidebb időn belül szorítsa rá a világörökségi terület részét képező Drechsler-palota tulajdonosát arra, hogy állítsa meg az épület létét fenyegető állagromlást.

"A Nemzeti Erőforrás Minisztérium érdekelt abban és elkötelezett aziránt, hogy a történelmi örökségünk részét képező épületeket - így a Drechsler-palotát is - méltó formában őrizze meg, tehát teljes mértékben egyetért a civil kezdeményezők és aláírók szándékával" - fogalmazott a tárca kultúráért felelős államtitkársága.

A tiltakozó nagygyűlés előtt egy nappal a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal már jelezte: üdvözli a civil társadalom felelősségvállalását, és kész együttműködni minden szereplővel a Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett, 1883-86 között emelt, francia reneszánsz formavilág ihletésű épület érdekében.

Az egykori Dreschler Kávéház termei évtizedekig adtak otthont a Balettintézetnek. A földszinten működő kávézó berendezését, falikárpitjait, falburkolatait Lechner Ödön tervezte, ezzel kivívva kortársai elismerését. A kávéház a földszinten, a pincehelyiségben és az emeleten is működött fénykorában; tulajdonosának neve aztán az egész épületre ráragadt, ezért emlegetik Drechsler-palotaként is az épületet. A kávéházban Szinyey-Merse Pál, Puccini és Mahler is vendégeskedett. Érthetetlen, hogy a későbbi étteremmé alakítás során miért kellett a pompás belső berendezésnek elpusztulnia. A pince bajor sörözőjének boltozatos térsora még megvan.

Évtizedeken át az Állami Balettintézet hallgatói tanultak itt klasszikus és modern táncokat, de még artistaképzés is folyt. Az épületet 1997-ben magánosították. Majd egy véget nem érő hercehurca kezdődött az épülettel, tulajdonosok adták kézről kézre azzal a céllal, hogy luxusszállodát varázsolnak belőle.

A tervből végül nem lett semmi, a jelenlegi portugál tulajdonos felszámolás alatt áll.

A jelenlegi állapotokról keveset tudni. Nem tudjuk biztosan, hogy az udvarban James Watt szobra, a míves kovácsoltvas korlátok, a gőzmozdony-motívumos díszítmények megvannak-e még, és ha igen, milyen állapotban vannak.

Szerencsére a hetvenes években szobáról szobára járva feltérképezték az egész épületet, majd az épület eladása előtt is volt egy felmérés, így legalább dokumentációk rendelkezésre állnak a károk felméréséhez, a felújítás megkezdéséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.