Az események csúcspontja A halál és a lányka

New York meghódítására készül a Győri Balett

New Yorkban is fellép most kezdődő 31. évadjában a Győri Balett. Az új évadban az események csúcspontja A halál és a lányka, valamint a Kakas című darab lesz

2009.09.09 13:10MTI

A társulat otthonában kétrészes ünnepi estet tart az új szezonban, ahol Schubert-Robert North A halál és a lányka, valamint a Rolling Stones és Christopher Bruce Kakas című darabja lesz látható.

Kiss János igazgató elmondta: már idén májusban elkezdődött a 30 éves Győri Balett ünnepségsorozata a Petruska című darab bemutatásával. Itthon 30 előadást tart a Győri Balett: a 17 győri bérletes fellépés mellett Debrecenben, Pécsett és Szolnokon is látható lesz az együttes, a fővárosban pedig a Művészetek Palotája ad otthont a társulat fellépésének.

Egy rendhagyó előadást is tart Budapesten a balett: december 7-én a Fővárosi Nagycirkuszban, ahol a Liszt Ferenc Zenekarral lép fel. A Győri Balett jövő tavaszi bemutatója lesz a Carmen felújítása, amellett már tervezik a VII. Magyar Táncfesztivált és Táncvásárt.

Ez utóbbiról Kiss János azt mondta, hogy azon hazai produkciókat szándékoznak eladni külföldre. Jelentős eseménynek ígérkezik a társulat életében, hogy ismét felléphet New Yorkban, a Joyce Theaterben, ahol Stravinsky-estjükkel, a Petruskával és a Tavaszi áldozattal állnak színpadra 2010. január 25. és 31. között.

A New York-i előadás része az öt hónapig tartó, A kommunizmus bukása Európában című fesztiválnak, amelyen a közép-kelet európai régióból egyedüli táncegyüttesként szerepel a győri társulat. További külföldi fellépései lesznek az együttesnek Ausztriában, Németországban és Svájcban.

E három országban egyrészt ugyancsak a Stravinsky-esttel, másrészt egy Charlie Chaplinről szóló darabbal szerepelnek március 2. és 22. között. Németországban májusban is fellép a balett, a Carmennel.

Kiss János elmondta, hogy volt külföldi meghívásuk a Gaudí című darabbal is, de a győri újvárosi raktárukból ellopták annak teljes díszletét, aminek pótlása 5,5 millió forintba kerülne. Erre nincs pénzük, így ez a turné elmarad.

Az évadnyitó társulati ülésen bemutatták a Győri Balett új tagjait: Matuza Adriennt, Szendrei Georginát, Hancz Alexandrát, Csősz Kristófot és Artem Podzevet.

Rajtuk kívül visszatért a társulathoz Velekei László, aki művészeti asszisztensként dolgozik, és a balett fiatalokért programját szervezi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.