Tánc a Pécsi Szabadtéri Játékok keretében

Pécsi balett Tettyei Szabadtéri Színpadon!

Június 26-án és 27-én az Elérhetetlen területek / Sakk-matt című estjét mutatja be a Pécsi Balett szabadtéren, június 28-án és 29-én pedig a Bolero - Carmina Burana nagy sikerű előadást láthatja a balett-kedvelő közönség.

2009.06.26 13:15ma.hu

A Pécsi Szabadtéri Játékok keretében 2009 nyarán is lesznek balett-előadások a Tettyei Szabadtéri Színpadon. Elérhetetlen területek címmel Zachár Lóránd, a holland Dance Works Rotterdam művésze készített koreográfiát az együttesnek.

A június 26-27-i est második részében Raza Hammadi, a párizsi Ballet Jazz Art vezetőjének koreográfiáját mutatják be Sakk-matt címmel. Határtalan vágyakról, az érzelmek erejéről, az értelem határairól, a valamilyen formában mindig jelen levő külső korlátokról, de végső soron a szellem szabadságáról gondolkodik a Pécsi Balett.

"Van-e tökéletesség? Létezik-e teljesség? Meddig lehet fejlődni a tudományban, művészetben, vallásainkban, sportban, érzelemben, szellemben, értelemben? Honnan is tudhatnánk, érthetnénk, hiszen csak apró spórákként élünk s pusztulunk a számunkra idővel határolt végtelen dimenziók fonalának egyikén."

Zachár Lóránd e gondolatok mentén készítette Elérhetetlen területek című koreográfiáját. A Stefan Zweig Sakknovella című műve alapján készült Sakk-matt a hitleri fasizmus egyik áldozatának történetét dolgozza fel, amely az egyén menekülési kísérletéről és szabadulásáról, az emberi szellem végtelen hatalmáról szól.

A novellában a történések nagy része lelki síkon zajlik, Raza Hammadi koreográfiája ezeket a belső eseményeket fogalmazza meg a tánc - szavaknál expresszívebb - nyelvén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.