Roman Polanski felesége is szerepel benne

Magyar koprodukcióban készült versenyfilm a velencei filmfesztiválon

Jerzy Skolimowski lengyel filmrendező lengyel-ír-novég-magyar koprodukcióban készült Essential Killing című alkotása is bekerült a szeptemberi 67. velencei nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjába.

2010.08.11 13:40MTI

A Skopia Film produkciójában készült provokatív thriller főszerepeit Vincent Gallo és Emmanuelle Seigner (Roman Polanski felesége) alakítják. A szinte teljesen dialógusok nélkül pergő film egy afgán férfiról szól (Gallo), aki Kabulban amerikai fogságba esik, majd egy meg nem nevezett európai országba szállítják.

Sikerül ugyan megszöknie, de a téli hidegben bolyongva rákényszerül, hogy a túlélése érdekében bárkivel végezzen, aki az útjába kerül. A forgatókönyvet Jerzy Skolimowski és Ewa Piaskowska jegyzi.

A film lengyel, ír és norvég partnereihez a magyar Mythberg Films produkciós cég csatlakozott. A budapesti Mythberg Films játék- és televíziós filmeket gyárt. Korábbi munkáik között szerepel Gothár Péter Passzport és Magyar szépség című filmje, valamint Jancsó Miklós Oda az igazság! című történelmi drámája is.

A magyar produkciókon kívül koprodukciós vállalkozásokban is részt vesznek. Jerzy Skolimowski több alkalommal is szerepelt munkáival a velencei filmfesztiválon. 2001-ben a filmmustra nemzetközi zsűrijébe is meghívták. Le départ című filmjéért 1967-ben elnyerte a Berlinale Arany Medve-díját.

Az 1982-es A nagy gázsi című fekete komédiáért pedig Cannes-ban kapta meg a legjobb forgatókönyv Arany Pálmáját. Két éve Négy éjszaka Annával című filmjével aratott sikert Cannes-ban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.