A brit filmtanács megszüntetése ellen kampányol

Clint Eastwood "hadat üzent" a brit pénzügyminiszternek

Clint Eastwood "hadat üzent" George Osborne brit pénzügyminiszternek: a veterán filmes arra kéri a politikust, hogy akadályozza meg a brit filmtanács (UKFC) megszüntetését.

2010.08.08 19:30MTI

A filmtanács a költségvetési megszorítások áldozata, a kulturális tárcától - csakúgy mint az egész közszférától - 25-40 százalékos lefaragást vár a kormány. A szervezet megszüntetése ellen neves brit színészek és rendezők tiltakoztak. 

Clint Eastwood, aki legutóbbi filmjét, a Hereafter című alkotást Londonban forgatta, levélben fordult a pénzügyminiszterhez. Ebben mély aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a kormány meg akarja szüntetni a legsikeresebb brit filmek mögött álló testületet. 

A The Sunday Times című lap szerint Eastwood azt írta Osborne-nak, hogy döntésében - amelynek értelmében a Matt Damonnal a főszerepben készülő filmjét Londonban forgatja - alapvető szerepet játszott az UKFC. Az Oscar-díjas művész levelében arra is utal, elképzelhető hogy produkciós cége, a Malpaso a jövőben nem dolgozik Nagy-Britanniában, ha a filmtanács valóban megszűnik. 

"Annak lehetősége, hogy egy olyan értékes forrás mint a UKFC megszűnik, mindannyiunk számára nagy aggodalmat jelent a jövőbeni projektek tervezésekor" - fogalmaz. A 80 éves Eastwood az első külföldi filmművész, aki "ringbe száll" a filmtanács megmentéséért. 

A héten neves brit művészek, köztük Bill Nighy, Pete Postletwaite, Jamey McAvoy és Emily Blunt nyílt levélben fordult Jeremy Hunt kulturális miniszterhez, hogy változtassa meg döntését. 

A politikus azonban ragaszkodik véleményéhez, és állítja, a brit filmszakma nem szenvedi meg a tanács megszűnését, és a pénz közvetlenül a produkciókhoz kerül. Clint Eastwood levelében külön kiemeli, hogy a filmtanács támogatása nélkül a londoni forgatás nem valósulhatott volna meg. 

A rendező a kincstárnak is köszönetet mondott a filmszakmát érintő adókedvezmények miatt. Jeremy Hunt állásfoglalásában rámutatott, a kormány a filmtanács támogatását szünteti meg, nem a filmszakmáét. 

Kiemelte, a támogatás kulcselemei - beleértve az évente több mint 100 millió fontot érő adókedvezményt - továbbra is megmaradnak. Lapértesülések szerint azonban a tárcán belül is megfogalmazódtak ellenvetések az UKFC sorsát illetően.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.