Mosonyi Szabolcs kapta a fődíjat

Egy harminchat perces film nyert az országos természetfilm-fesztiválon

Visszatérés Bharatpurba című alkotásáért Mosonyi Szabolcs kapta vasárnap az idei Pusztaszeri Országos Természetfilm-fesztivál fődíját. Harminchat perces filmje az indiai bharatpuri maharadzsa egykori vadászterületét mutatja be, amely száz év alatt a madarak csodálatos birodalma lett.

2010.08.09 07:00MTI

A harminchat perces film az indiai bharatpuri maharadzsa egykori vadászterületét mutatja be, amely száz év alatt a madarak csodálatos birodalma lett.

A Fiar Sándor geográfus, természetfilmes vezette zsűri versenykategóriánként külön díjazta az amatőr és a professzionális alkotókat. A növények és állatok életét bemutató filmek közül a legjobb profi alkotásnak a termeszetfilm.hu csapatának a Hangyák mindent tudnak című filmjét választották, míg az amatőrök között a kategória első helyét tavaly is megszerző Török Béla Darázs-sirató című munkája nyert.

A világ tájait bemutató alkotások közül Kotnyek István A Mester időnként átfesti tájait című munkája lett a legjobb amatőr alkotás. A profik között Karácsony Sándor Ványi Róbert Biharország madárvonulás címet viselő alkotása nyert.

Az etűdök között a legjobb professzionális filmnek Kovács Béla Csendélet (nagymama gyümölcsöstálja) című munkáját találta a zsűri, az amatőrök között pedig Markó Dániel lett az első Papó című filmjével. A vadászkultúrát bemutató alkotások között egy összevont díjat osztott ki a zsűri, ezt Szabó Attila A szent hegy című munkájáért vehette át.

Életmód és környezetvédelem kategóriában Ketten egy fészekben című alkotásáért a profik között Pálfi Szabolcsot, az amatőrök között pedig A Kacna-barlang a Karszt mélyén címet viselő filmjéért Ádám Bencét díjazták.

A máig egyetlen hazai szervezésű természetfilm-fesztiválon - melyet 2005 óta rendeznek meg a Csongrád megyei Pusztaszeren - idén ötvenöt amatőr és profi filmes kilencvenegy 2007 után készült alkotását vetítették le az Árpád-major fűszercsarnokában.

Az alkotók akik között minden eddiginél több határon túli magyar filmes volt a legtöbb, mintegy harminc művet az etűd kategóriába nevezték.

A korábbi esztendőkhöz hasonlóan - amikor több alkotás is született a tiszavirágzásról, a hódtelepítésekről vagy korábban a darvakról - idén is volt kedvence a természetfilmeseknek, akik közül többen is a keresztes viperát mutatták be - mondta el az MTI-nek Csabai Ferenc, a fesztivál szervezője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.