Megunták a sztálinista arculatot...

Megújul a cannes-i fesztiválpalota

Újjávarázsolják a cannes-i fesztiválpalotát: 2012-ig felújítják bemutató- és konferenciatermeit, beleértve a nagy auditóriumot is, és ezután még bővíteni is fogják az épületet.

2010.04.04 10:02MTI

A híres tengerparti sétány, a Croisette végén 1982-ben átadott és összesen 80 ezer négyzetméter területű épület ad otthont minden évben a cannes-i nemzetközi filmfesztiválnak, de már megépítése óta sok esztétikai bírálat érte.

"Ebből az útvesztőre emlékeztető, sztálinista építményből átlátható és nyitott épületet csinálunk" - közölte David Lisnard, a fesztiválpalota elnöke és Cannes polgármester-helyettese. Az újjáépítéssel Jean-Michel Wilmotte építészt bízták meg. A munkálatok első szakasza már elkezdődött, ennek 57 millió eurós (körülbelül 15 milliárd forintos) költségét az állam, a megye, a város és a régió közösen fedezi. A felújítási munkák java még hátravan, mindenekelőtt annak a 2246 férőhelyes, nagy auditóriumnak a korszerűsítése, ahol minden évben átadják a nemzetközi filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát.

"Teljesen át fogjuk alakítani a terem arculatát" - mondta Lisnard a világ egyik legjobb vetítőterméről, amely a 2012-es filmfesztiválra a tervek szerint már elkészül. A beruházás tervezői meg akarják őrizni a lépcsőket és a híres vörös szőnyeget, de a padlóburkolatot megváltoztatják. A lazacrózsaszín homlokzat fehérben fog játszani. Végül, a mostanra erősen megkopott "csillagok útját", ahol olyan sztárok kéznyomait őrzik agyagban, mint Sharon Stone, Robert de Niro vagy Gérard Dépardieu, egy új és ellenállóbb anyagból újra kirakják.

A munkálatok második szakasza 2012 után kezdődik és egyelőre nem tudni, hogy meddig tart. Ebben a szakaszban bővítik ki a bemutatótermeket és a logisztikai helyiségeket két szinten 10-10 ezer négyzetméterrel, mivel a fesztiválpalota számos szakmai bemutató színhelye is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.