Aratott Tarantino, az Antikrisztus és a Mészárlás

Képek Cannes-ból: Ausztria vitte a pálmát - a náci tiszt alakítója a legjobb színész is

Kettős győzelemnek örülhetett Ausztria, miután osztrák művész nyerte el a 62. Cannes-i Filmfesztivál fődíját és a legjobb színésznek járó díjat is.

Képekben a 62. Cannes-i filmfesztivál díjazottjai! képgaléria

2009.05.26 10:20MTI

A cannes-i elismerés eddigi pályájuk csúcspontját jelenti Michael Haneke rendező és Christoph Waltz számára is - írta hétfőn, a díjkiosztó másnapján az osztrák sajtó.

A politikai és vallási terrorizmus gyökereit vizsgáló, Das weisse Band (A fehér szalag) című fekete-fehér dráma az első világháború kitörése előtt egy észak-németországi kis faluban játszódik, témája a puritán világ gyermeknevelési módszereiből születő erőszak.

Charlotte Gainsbourg átveszi díját - Fotó: MTI

Az osztrák-német koprodukcióban készült film érdemelte ki az Arany Pálma mellett a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját is, amelyről a filmes seregszemlére akkreditált kritikusok a nemzetközi zsűritől függetlenül döntöttek.

Haneke győzelme tökéletes - fogalmazott a Der Standard című napilap -, a Zongoratanárnőért a zsűri nagydíját, a Rejtély című filmjéért a legjobb rendezőnek járó díjat, most pedig A fehér szalaggal az Arany Pálmát is elnyerte Cannes-ban.

A film precíz történelmi tanulmány, amelyben a rendező szülők és gyerekek viszonyán keresztül tárja fel egy társadalom eldurvulását.

A kristálytiszta fekete-fehér képek látens erőszakot közvetítenek - írta a filmről a Der Standard.

Akárcsak a rendező sok más művében, ezúttal is egy halálos titok áll a film középpontjában, anélkül, hogy egyértelmű megfejtést kínálna hozzá.

A film légkörét a bizonytalanság határozza meg - írta a Die Presse a vetítés után. A lap dicsérte Christian Berger kiváló, részletgazdag fekete-fehér képeit és a precíz kivitelezést.

Némi bírálatot is megfogalmazott azonban a szöveggel kapcsolatban, s némi merevséget rótt fel a filmnek.

Waltz a Becstelen Brigantyk-ban - Fotó: MTI

A fehér szalag ellentétpárja és talán a mezőny leginkább alábecsült filmjeinek egyike Quentin Tarantino Becstelen brigantyk (Inglourious Basterds) című háborús filmje, amely Christoph Waltznak hozott dicsőséget egy náci tiszt megformálásáért - írta a Der Standard.

A nemzetközi sajtó már a bemutató után elhalmozta dicséretekkel a parádés alakítást nyújtó Waltzot. Maga Tarantino úgy fogalmazott: Waltz nélkül nem csinálta volna meg a filmet.

"Nyelvi zseni. Nem voltam biztos benne, hogy találok valaki olyat mint, ő" - mondta arra utalva, hogy a Waltz megformálta szereplő négy nyelven beszél. Az 52 éves osztrák színész sem fukarkodott a dicsérettel.

"Tarantinóval forgatni álom"
- mondta a díjátadón. A filmmel kapcsolatban azt mondta: "szinte természeti jelenség" a számára, "és Quentin Tarantino mögötte a természet".

A francia Jacques Audiard Un prophete (Egy proféta) című filmje kapta vasárnap a zsűri nagydíját a 62. Cannes-i Filmfesztiválon.

Charlotte Gainsbourg francia színésznő Lars von Trier Antikrisztus című filmjében nyújtott alakításáért kapta a legjobb női alakítás díját.

A fülöp-szigeteki Brillante Mendoza Kinatay (Mészárlás) című filmjéért érdemelte ki a legjobb rendezés díját vasárnap a 62. Cannes-i Filmfesztiválon.

A legjobb forgatókönyvnek járó díjat Lu Jö Tavaszi lázas éjszakák című, Kínában cenzúrázott filmjének könyvéért ítélte oda az Isabelle Huppert által vezetett zsűri. A történet egy szenvedélyes homoszexuális kapcsolatról szól.

Olvassa el, miért komolytalan Cannes, és kiről pletykálnak a filmfesztiválon!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.