A Filmdíjakat Essenben adják majd át!

A Katalin Varga című filmet is jelölték az Európai Filmakadémia díjára

Az Erdélyben forgatott, alacsony költségvetésű alkotás rendezője Peter Strickland, egy Budapesten élő brit rendező

2009.09.30 15:50MTI

A brit-román-magyar koprodukcióban készült Katalin Varga című filmet is jelölték az elsőfilmes rendezők számára kiírt, Európai Felfedezés elnevezésű kategóriában az Európai Filmakadémia (EFA) díjára; az Európai Filmdíjakat december 12-én Essenben adják át 15 kategóriában.

Az EFA a most zajló Zürichi Filmfesztiválon jelentette be az elsőfilmes rendezők számára kiírt kategória idei jelöltjeinek névsorát - közölték a szervezők.

A jelöltek: a német-izraeli koprodukcióban készült Ajami című film (írta és rendezte: Scandar Copti és Yaron Shani); a grúz-kazah Gagma Napiri (A másik part, rendezte: George Ovasvili); a Katalin Varga (írta és rendezte: Peter Strickland); a francia-dán Sois Sage (Légy jó, írta és rendezte: Juliette Garcias); valamint a török-német koprodukcióban készült Sonbahar (Ősz, írta és rendezte: Özcan Alper).

A Katalin Varga című film az idei berlini nemzetközi filmfesztiválon, a Berlinalén hangtechnikai munkájáért a kiemelkedő művészi teljesítmény kategóriában elnyerte az Ezüst Medve díjat. Az Erdélyben forgatott, alacsony költségvetésű alkotás rendezője, Peter Strickland Budapesten élő brit rendező az MTI-nek még januárban elmondta, hogy saját pénzből kezdte el forgatni első nagyjátékfilmjét, amelynek forgatókönyvét is ő írta.

A Katalin Varga egy vérbosszú története, egy megerőszakolt asszonyról szól, aki teherbe esik, férje elüldözi, s így gyermekével indul a két erőszaktevő felkutatására.

A filmben csíkszeredai, sepsiszentgyörgyi, székelyudvarhelyi, kovásznai, kézdivásárhelyi színészek szerepelnek. Az Európai Felfedezés díjat minden évben egy fiatal, feltörekvő filmes veheti át első nagyjátékfilmjéért az Európai Filmdíjak átadási ünnepségén.

Az idei jelöltekről egy bizottság döntött, amelynek tagjai között volt a filmakadémia néhány igazgatósági tagja, így a brit Pawel Pawlikowski, a holland Els Vandevorst, a francia Pierre-Henri Deleau és a dán Jacob Neiiendam is.

Az EFA-díjra nevezett filmeket az Európai Filmakadémia eljuttatja kétezer tagjának, akik szavazataikkal döntenek a győztesről.

Idén a legjobb játékfilm kategóriában a magyar alkotások közül Nagy Viktor Oszkár Apaföld című játékfilmjét nevezték, amely a 40. Magyar Filmszemlén elnyerte a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját.

Az Európai Filmdíjra nevezett 48 játékfilm közül a jelöltek listáját a sevillai filmfesztiválon hozzák nyilvánosságra november 7-én.

Az összesen 15 kategóriában odaítélendő Európai Filmdíjakat december 12-én a németországi Essenben, a Ruhr Metropolisban adják át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.