A játékfilm az öregedésről fest képet

Finn alkotó nyerte a CineFest fődíját

A CineFest, azaz a miskolci Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja fődíját - a Pressburger Imre-díjat - a finn Thomas nyerte; Miika Soini játékfilmje az öregedésről fest minden pátosztól mentes képet a főszerepben Finnország egyik legjobb színészével.

2009.09.21 22:43MTI

Muszatics Péter, a fesztivál kommunikációs igazgatója elmondta: a különdíj Mátyássy Ároné lett az Utolsó időkért, míg "A jövő reménysége"-díjat - illetve a diákzsűri díját is - Felméri Cecília kapta erotikus meséjéért, a Kakukkért.

A lengyel Zlota Rybka lett a legjobb dokumentumfilm, az animációs blokk fődíját David Lopez Retamero, a nemzetközi kritikusi zsűri díját Duncan Jones (Moon), míg a daazo.com online közönségdíját Villányi Dániel (Skatulya) nyerte - fűzte hozzá.

A CineFest életműdíját Sawomir Idziak lengyel operatőr, Krzysztof Kieslowski - és még számos nagy rendező - kongeniális alkotótársa kapta, aki mesterkurzust is tartott Miskolcon.

A filmmustra programjainak keretében nagyszabású konferencia részeként a város Oscar-díjas szülöttére, Emeric Pressburgerre emlékezett unokája, Kevin Macdonald, emellett érdekes workshopot rendeztek a húsz évvel ezelőtti rendszerváltást feldolgozó filmekről - foglalta össze az eseményeket a kommunikációs vezető.

Mint mondta, a Roma-kép programon a "fontos és kényes témát őszintén és komolyan elemezték a résztvevők", ezen kívül fókuszban voltak a nők is egy tematikus válogatás erejéig.

Fellépett Harcsa Veronika, a Zagar és a Singas Project, a Dj-pultban pedig Pálfi György rendező állt. A CineFest jó úton halad afelé, hogy Magyarország legjobb nemzetközi filmfesztiválja legyen.

A rekordszámú fesztiválvendég, a nagyon erős versenyprogram, a minden eddiginél jobb nagyjátékfilmes mezőny, a sztárvendégek, a szakmai programok színvonala mind erre enged következtetni.

A fesztivál ugyanakkor megőrizte barátságos karakterét: "itt jól elbeszélget egymással kritikus, rendező, színész és a néző egy-egy Jameson mellett" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.