Kevin Macdonald is vendég lesz!

Oscar-díjas rendező érkezik a miskolci CineFestre

Kevin Macdonald nagyapjáról, a Miskolcon született Pressburger Imréről rendezett szeptember 13-i workshopon vesz részt. Kevin Macdonald is a miskolci CineFest - Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja vendége lesz.

2009.09.01 14:50MTI

Az Oscar-díjas skót rendező a nagyapjáról, a Miskolcon született Pressburger Imréről rendezett szeptember 13-i workshopon vesz részt.

A világhírű rendező megkoszorúzza Pressburger Imre 2007-ben állított emléktábláját, majd a Nagy-Britanniába emigrált forgatókönyvíró-rendező életútját filmrészletekkel, előadásokkal és beszélgetésekkel idéző workshop délutáni programjában Ronald Bergan angol filmkritikussal, a FIPRESCI (Filmújságírók Nemzetközi Szövetsége) volt alelnökével beszélget - mondta Muszatics Péter, a CineFest kommunikációs igazgatója.

A program végén levetítik Kevin Macdonald nagyapjáról készített, Egy igazi angol úriember című portréfilmjét is.

Pressburger Imre József Miskolcon született 1902-ben. Berlini és párizsi forgatókönyvírói tevékenysége után 1935-ben számos magyar filmestől eltérően nem Hollywoodban, hanem Londonban kötött ki, ahol Korda Sándor bemutatta Michael Powell rendezőnek.

Rendkívül sikeres együttműködés vette kezdetét: a The Archers (Az Íjászok) néven is ismert szerzőpáros tucatnyi filmet írt és rendezett együtt, többek között olyan klasszikusokat, mint A vörös cipellők, a Blimp ezredes és a 49-es szélességi fok; utóbbi munkájáért Pressburger 1943-ban Oscar-díjat kapott.

Emeric Pressburger unokája, Kevin Macdonald pályafutását egy nagyapjáról szóló életrajzi kötet megírásával kezdte, majd ebből rendezte első filmjét is 1995-ben. A skót rendező 2006-ban készítette Magyarországon legismertebb moziját, Az utolsó skót király című játékfilmet.

Macdonalddal kapcsolatos, szintén magyar vonatkozású érdekesség, hogy az Anima Sound System egy régebbi, Shalom című dalának remixe felkerült A dolgok állása (State of Play) című idei filmjének zenealbumára; a mozi két főszereplője Ben Affleck és Russell Crowe.

A szervezők közlése szerint a CineFest hagyományai közé tartozik, hogy felidézze a filmtörténet Miskolcon és Borsod megyében született nagyjainak (Pressburger Imre, William Fox és Adolph Zukor) munkásságát; Pressburgerről nevezték el a fesztivál egyik díját is.

A CineFest idei versenyprogramjába 45 országból több mint 400 filmet neveztek. Miskolcon, a Művészetek Házában szeptember 11. és 20. között öt kategóriában 77 alkotást vetítenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.