A Farkastotem című könyvből készít filmet

Kínai irodalmi világsikerből forgat az Oscar-díjas rendező!

Filmre viszi a Farkastotem című kínai irodalmi világsikert Jean-Jacques Annaud Oscar-díjas francia filmrendező; Annaud már a vadregényes terepszemlén is túl van.

2009.08.18 13:30MTI

Csiang Zsung híres könyvéből megjelenése óta több mint 20 millió példány kelt el, a mű magyar nyelven is elérhető.

Az életrajzi elemeket felvonultató történet - a gimnazista korú szereplőkön keresztül - a 65 éves író életének azt a szakaszát meséli el, amikor a kulturális forradalom idején a mongóliai pusztába küldték.

- "A francia filmek stílusa jobban illik a kínai ízléshez, és nem is annyira kommerciális" - indokolta Annaud választását az író környezetéből származó forrás.

- "Miután Annaud félig elolvasta a könyvet, annyira le volt nyűgözve, hogy rögtön eldöntötte: megragadja a feladatot" - tette hozzá az ismerős.

A filmet Kínában forgatják majd, a direktor és az író hétfőn tért vissza Pekingbe a 12 hetet felemésztő mongóliai terepszemléről. A kínai hatóságok a hírek szerint már megbocsátottak a francia művésznek, aki 1997-es alkotásával, a Hét év Tibetben című filmmel vonta magára az ázsiai ország haragját.

A film Heinrich Harrer hegymászó és az akkor még gyerek dalai láma barátságáról szólt, és igencsak "kritikus" volt a Tibetbe benyomuló Kínával szemben.

A film miatt Annaud évekig nem jutott beutazási vízumhoz, a mostani döntést, miszerint a rendező Kínában dolgozhat, és épp ő viheti filmre a sikerregényt, "a nagy előrelépés és nyitottság" jeleként is lehet értékelni - hangzott el hivatalos körökből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.