Pálfi György mozgóképei is gazdagítják majd

Magyar filmek a Szarajevói Filmfesztiválon

Vranik Roland, Kenyeres Bálint, Pápai Pici, Cseke Eszter, Papp Gábor Zsigmond, M. Tóth Géza és Pálfi György mozgóképei gazdagítják az augusztus 12-én kezdődő Szarajevói Filmfesztivál műsorát.

2009.08.11 10:00ma.hu

Augusztus 12-vel kezdődően immár 15. alkalommal randevúzik a nemzetközi filmszakma krémje a bosnyák fővárosban. A régió filmes életében meghatározó szerepű Szarajevói Filmfesztiválra temérdek film, alkotó és szakmabeli érkezik Magyarországról.

A játékfilmverseny tízes mezőnyébe Vranik Roland második játékfilmje, az Adás kapott meghívást. A Filmpartners és a Laokoon Film produkciójában készült filmet, mely egy képernyők nélküli világot tár a nézők elé, a nemzetközi közönség először láthatja a szarajevói versenyben.

A díszbemutatón Vranik Roland mellett Kovács Gábor producer, Kiss Wanda vágó, Hajduk Károly és Terhes Sándor színészek és Stalter Judit gyártásvezető is jelen lesz. A "Szarajevó Szíve" fődíj sorsáról döntő nemzetközi zsűriben Fliegauf Benedek vesz részt. A nagyszabású délkelet-európai seregszemle dokumentumfilm versenyében két magyar alkotó is indul.

Papp Gábor Zsigmond Kémek a porfészekben című ügynök filmje, melyet a budapesti Filmszemle a legjobb dokumentumfilm díjával (megosztva) tüntetett ki és Cseke Eszter Fata Morgana című rendezése, melynek szereplői "hoppon maradt fiatalemberek egy kihalóban lévő román faluban, ahol egyetlen lány maradt eladósorban..."

A 22 perces kreatív dokumentumfilm a nagyszebeni Arisztotelész Workshop tavalyi fődíjasa. A magyar rövidfilm élénkségéről tanúskodik a Szarajevóba meghívottak névsora. Kenyeres Bálint Cannes-ban bemutatkozott A repülés története című munkájával együtt M. Tóth Géza Mama című műve a "világot körbeérő teregetésről" Török-Illyés Orsolyával, valamint Pápai Pici - Lukáts Andor és Tóth Orsi főszereplésével forgatott - Vallomás című alkotása indul a rövidfilm versenyben.

A 18 versenyző közül nemzetközi zsűri választja ki az Európai Filmakadémia Rövidfilmdíjára jelöltet. Az ítészek között lesz Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója.

Pálfi György improvizációkra épített Nem vagyok a barátod című alkotása a szarajevói fesztivál neves rendezőket felvonultató "Fókuszban" című válogatásában lesz látható.

A CineLink szakmai fórumra három magyar filmterv kapott meghívást. A filmtervek fejlesztését és koprodukciók előmozdítását szolgáló CineLink-en Nemes Jeles László, Ujj Mészáros Károly és Schwechtje Mihály mutatja be előkészítés alatt álló filmjét a szakmabelieknek.

A CineLink 10000 eurós díjaiért a régió 19 projektje száll ringbe. A szarajevói filmfesztiválhoz kapcsolódó Talent Campus-on Pusztai Gábor producer és Lakos Nóra rendező vesz részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.