50 ország 232 filmjét vetítik

A Ceaucescu-filmmel indított a szarajevói fesztivál

A kilencnapos fesztiválon 50 ország 232 filmjét vetítik a különböző programokban. A Ceaucescu-éráról szóló román versenyfilm szabadtéri vetítésével kezdődött meg szerdán a 15. Szarajevói Filmfesztivál, amelyen hét magyar film is látható.

2009.08.14 18:35ma.hu
Amintiri din epoca de aur

Az Amintiri din epoca de aur (Mesék az aranykorból) című román produkció tavasszal mutatkozott be a cannes-i filmfesztiválon, ahol rendezője, Cristian Mungiu két évvel ezelőtt megkapta a fődíjat 4 hónap, 3 hét és 2 nap című munkájáért.

A kilencnapos fesztiválon 50 ország 232 filmjét vetítik a különböző programokban. A játékfilmek versenyébe tíz produkció, köztük Vranik Roland Adás című filmje kapott meghívást. A képernyők nélküli világot ábrázoló film először mutatkozik be nemzetközi közönség előtt. Szarajevóban összesen hét magyar filmet láthat a fesztiválközönség: játék-, dokumentum- és rövidfilmekkel is jelentkeznek a magyar alkotók. A dokumentumfilmes versenyben Papp Gábor Zsigmond Kémek a porfészekben című ügynökfilmje, valamint Cseke Eszter Fata Morgana című rendezése indul.

Kenyeres Bálint A repülés története című munkájával együtt M. Tóth Géza Mama című műve, valamint Pápai Pici Vallomás című műve indul a rövidfilmes versenyben. Pálfi György improvizációkra épített Nem vagyok a barátod című alkotását a közönség a Fókuszban elnevezésű válogatásban tekintheti meg, amely a szarajevói fesztivál neves rendezőit vonultatja fel.

A fesztivál fődíját a 25 ezer eurós pénzjutalommal a Mirjana Karanovic szerb színésznő vezetésével működő zsűri ítéli oda. A nemzetközi testületben Fliegauf Benedek filmrendező-író is helyet kapott. A boszniai háború befejezése után alapított fesztivál az elmúlt 15 év alatt a régió legnagyobb filmmustrájává nőtte ki magát.

A filmvilág számos híressége megfordult már a szarajevói rendezvényen. Idén többek között Mickey Rourke, Gillian Anderson és a májusi cannes-i versenyben Fish Tank című rendezésével sikert aratott Andrea Arnold, valamint filmjének fiatal sztárja, Katie Jarvis brit színésznő látogatását várják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.