Elhunyt a Meglógtam a Ferrarival direktora

Meghalt John Hughes forgatókönyvíró-rendező!

59 éves korában csütörtökön Manhattanben, egy szívrohamot követően váratlanul elhunyt John Hughes amerikai forgatókönyvíró-rendező, olyan filmek direktora, mint a Tizenhat szál gyertya, a Nulladik óra, a Meglógtam a Ferrarival vagy a Huncutka.

2009.08.07 13:40ma.hu

Szóvivőjének közlése szerint a forgatókönyvíró-rendező éppen családi látogatáson járt New Yorkban, ahol reggeli sétája során lett rosszul.

Az 1950-ben született Hughes a nyolcvanas években hívta fel magára a figyelmet olyan kultikus kamaszfilmekkel, mint a Tizenhat szál gyertya, a Nulladik óra és a Meglógtam a Ferrarival.

Az alkotó rendezett ezenkívül sikeres családi filmeket is, például a Belevaló papapótlót és a Huncutkát, a Reszkessetek, betörők!, a Beethoven, a Szabadnapos baba, illetve a Családi, Európai és Karácsonyi vakáció című műveket pedig forgatókönyvíróként jegyzi.

Az 1991-es Huncutka megrendezése után Hughes vissza is vonult a rendezéstől – a továbbiakban kizárólag forgatókönyvíróként és producerként tevékenykedett: ő volt a forgatókönyvírója például az Álmomban már láttalak című romantikus filmnek, legutóbb pedig a 2008-as Fúrófej Taylornak.

A kilencvenes években – a rendezéstől az írás felé fordulásával párhuzamosan – a filmes a rivaldafénytől is visszavonult: az utóbbi időben szülőföldjén, Illinois-ban vezette farmját.

John Hughest két fia gyászolja: James Hughes apjához hasonlóan forgatókönyvírással és producerkedéssel foglalkozik, az édesapja nevét viselő John Hughes pedig zenész.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.