Három téma, három film

A pénteki CineFest a rendszerváltás újragondolása lesz

A miskolci Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja, azaz a CineFest pénteki egész napos workshopja a rendszerváltás és a határnyitás eseményeinek újragondolására hívja az érdeklődőket.

2009.09.09 09:14MTI

Három téma és három film köré csoportosulnak a kerekasztal-beszélgetések. A filmek, illetve a vitákon való részvétel segíthet az akkori történések megértésében.

Filmesek, újságírók, történészek elemzik az 1989-es év eseményeit, a téma játék- és dokumentumfilmes feldolgozásának lehetőségeit, részbeni feldolgozatlanságának okait - ismertette a workshop részleteit Muszatics Péter, a fesztivál kommunikációs igazgatója az MTI-nek.

A rendezvény helyszíne a Miskolci Galéria, ahol a határnyitást feldolgozó fotókiállítás is megtekinthető.

Húsz éve ugyanis 1989. szeptember 11-én engedte ki a magyar kormány az országban tartózkodó keletnémetek tízezreit nyugatra - fűzte hozzá.

A program nyilvános, a belépés ingyenes.

Az érdeklődők egyebek mellett megnézhetik A Kádár-korszak utolsó évtizede címmel Sólyom András filmjét, majd beszélgethetnek a korszakról és a rendszerváltás előzményeiről, a moderátor Murai András.

A résztvevők: Duló Károly rendező-szociológus, Valuch Tibor történész és Sólyom András rendező.

Levetítik Szalay Péter Határeset című filmjét, valamint Elbert Márta összeállítását, amely a keletnémet menekültek augusztusi-szeptemberi magyarországi tartózkodásának és kiengedésének rövid dokumentációja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.