Csákányi Esztert is elismerték

A Jógyerekek képeskönyvét is díjazták a színikritikusok

Csákányi Esztert és a Jógyerekek képeskönyvét is díjazták a színikritikusok, a legjobb előadás pedig a Pécsi Nemzeti Színház Istenítélet című előadása lett. Szabó Borbála, valamint Varró Dániel Líra és epika című művét választották a legjobb új magyar drámának a Színházi Kritikusok Céhének tagjai.

2009.09.28 15:20MTI

A legjobb előadás a Pécsi Nemzeti Színház Istenítélet című előadása lett. A Színikritikusok Díját pénteken este adták át Budapesten, a Thália Színházban.

A Színházi Kritikusok Céhe évről évre a tagok szavazatai alapján adományozza az előző évad produkcióinak az egyik legrangosabbnak számító szakmai elismerést. A díjak többségét - a hagyományoknak megfelelően - az előző évi kitüntetettek adták át.

A Céh-tagok legalább évi kilencven magyar nyelvű - hazai és határon túli - premier megtekintése után 14 kategóriában szavazhatnak az általuk legkiemelkedőbbnek ítélt alkotókra. A 2008/2009-as évadban a legjobb rendezés díját Zsótér Sándor kapta az egri Gárdonyi Géza Színházban bemutatott A velencei kalmár című produkcióért.

A legjobb zenés, szórakoztató előadásnak járó díjat az Örkény Színház és a Művészetek Palotája Jógyerekek képeskönyve című közös produkciója nyerte el. A színikritikusok az évad legjobb független színházi előadásának a KoMa Társulat és az ALKA.T Fédra Fitness című munkáját választották.

A legjobb gyerekelőadás a Stúdió "K" Rettentő görög vitéze lett, Fodor Tamás rendezésében. A legjobb női főszereplőnek járó díjat Csákányi Eszter vehette át, aki a Fédra Fitnessben és A hét asszonyában nyújtott alakításaival nyerte el a elismerést.

A legjobb férfi főszereplő megosztva Hajduk Károly és Pálfi Ervin lett; előbbi a Katona József Színház Éhség című, utóbbi a Szabadkai Népszínház A Gézagyerek című produkciójában játszott szerepéért kapta a díjat.

A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Börcsök Enikő (Augusztus Oklahomában, Vígszínház), míg a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést Széles László (A hülyéje, Örkény Színház; Jógyerekek képeskönyve, Örkény Színház-Művészetek Palotája) vehette át.

A legígéretesebb pályakezdő a kritikusok szerint Tenki Réka (Barbárok, Katona József Színház). A Színházi Kritikusok Céhének tagjai az egri Gárdonyi Géza Színházban bemutatott A velencei kalmár című dráma Ambrus Mária által tervezett díszletét ítélték a legjobbnak.

A legjobb jelmezért járó elismerést a Jógyerekek képeskönyve című darabnak ítélték; a Művészetek Palotája és az Örkény Színház közös darabjának jelmezeit Nagy Fruzsina tervezte.

Különdíjban részesült Kovács Márton az Istenítélet című előadás zenéjéért. A Fővárosi Önkormányzat díját Ötvös András kapta (Homburg hercege, Örkény Színház; A velencei kalmár, egri Gárdonyi Géza Színház). Az ASSITEJ Magyar Központjának Fehér Holló Gyermekszínházi Kritikus díját Sándor Istvánnak ítélték oda.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.