Thália Színházzal közös produkció az Új Stúdióban

Maladype Színház előadása az Őszi Fesztivál keretén belül!

Az idén 18. alkalommal megrendezendő Budapesti Őszi Fesztivál, immár Európa legrangosabb kortársművészeti fesztiváljainak sorába tartozik. Az előadás a Thália Színház, a Budapesti Őszi Fesztivál és a Maladype Színház közös programja.

2009.09.25 20:40ma.hu

Maladype Színház
Október 11. 19.30
Thália Színház – Új Stúdió

Rendező: Zsótér Sándor

Közreműködik:
Fátyol Kamilla
Lendváczky Zoltán
Orosz Ákos
Páll Zsolt
Tompa Ádám

Fordította , dramaturg :Ungár Júlia
Díszlet: Ambrus Mária
Jelmez: Benedek Mari
Dramaturg: Ungár Júlia
A rendező munkatársa: Szabó András

Firenze, a 16. század eleje. A fejedelem züllött, morális gátakat nem ismer. A patríciuscsaládok és a polgárok lázadnak ugyan, de össze fogni képtelenek. Távolról szemlélik az eseményeket. Egy fiatalember, Lorenzo de Medici úgy dönt, hogy egymaga számol le a zsarnokkal.

A fejedelemhez csapódik, s barátja, talpnyalója, rossz szelleme lesz. A színjáték tökéletes, de az álarc túlságosan is hozzánő Lorenzóhoz, aki nemcsak hírét, de családját és barátait is feláldozza mindinkább rögeszmévé váló terve érdekében. Végül sikerrel jár, a zsarnok halott, ám nem változik semmi: Lorenzo maga fut a gyilkos tőrbe, uralkodóvá pedig egy alkalmatlan bábfigurát választanak.

Alfred de Musset poétikus szépségű és megdöbbentően modern szemléletű, 1834-es drámája, „a romantika Hamletje” ritkán kerül színre Magyarországon. Ez persze azzal is magyarázható, hogy az eredeti darab hatvan színváltást és négyszáz szereplőt alkalmaz. Zsótér Sándor ezúttal a Maladype társulat öt színészével mutatja be a darabot.

- ,,Minden ismerős, ami bizonytalan és zavaros" – írja Zsótér.

" Nincsen olyan, hogy egyszer kötök kompromisszumot. Nincs olyan, hogy egy kis kompromisszumot megkötök, hogy aztán majd nagy kompromisszum nélkül cselekedjek. Az rásül az emberre. Ma is zavaros minden. És egy fiatalembernek elég nehéz. Vagy belevész a mocsokságba, vagy elvész. Ennek a roppant fiatal társulatnak is érdemes foglalkoznia ezekkel a problémákkal. Mik egy fiatalember lehetőségei egy ilyen mocsárban?”

A Thália Színház, a Budapesti Őszi Fesztivál és a Maladype Színház közös programja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.