A fesztivál fekete-fehér arculatról ismerhető fel!

Hamarosan kezdetét veszi a Budapesti Őszi Fesztivál!

Egy hét múlva kezdetét veszi a Budapesti Őszi Fesztivál. A kortárs művészetek seregszemléje - amely idén a fekete-fehér arculatról ismerhető fel - változatos helyszíneken, színes programkavalkáddal várja a látogatókat október 10. és 19. között.

2008.10.06 17:00ma.hu
Dukay Barnabás

Minden eddiginél merészebben válogattak helyszíneket a szervezők, hiszen az egykori Pártfőiskola és a Mammut2 terei is különleges utcaszínházi produkcióknak adnak otthont a PLACCC 2008 rendezvénysorozat keretében. 

Az Adam Ziajski vezette Teatr Strefa Ciszy, Lengyelország egyik legeredetibb alternatív színháza, amelynek Repülési lecke című előadása a volt Pártfőiskola épületében tanítja majd repülni a budapesti közönséget. A Mamut2-ben a holland Wunderbaum társulat mutatja be Magna Plaza című produkcióját, amely a magánszféra határait és a fogyasztói társadalom sajátosságait tárja elénk.
 
Az előadás során a járókelők statisztái lesznek az előadásnak, a szereplők a tömegben elvegyülve hozzák létre a produkciót, amelyet a közönség angol vagy magyar válaszott nyelven követhet végig egy fülhallgató segítségével, így az előadás a ,,voyeurizmus", a kukucskálás élményét (is) kínálja.

A zenei programok közül kiemelkedik Csapó Gyula brácsaversenyének ősbemutatója. Az október 14-i koncerten az MR Szimfonikusok Rivka Golani brácsaművésznőt fogják kísérni Tihanyi László vezényletével.
 
"Ez egy fontos koncert lesz az őszi fesztivál programjai között, hiszen a fesztivál egyik célja az, hogy új kortárs magyar művek szülessenek, és kerüljenek közelebb a közönséghez" - mondta a BŐF művészeti vezetője, Kovalik Balázs. Október 11-én pontosan 108 percet szentelnek Dukay Barnabás művészetének.
 
A koncerten olyan előadók tolmácsolását hallhatjuk, mint Ránki Dezső, Klukon Edit (zongora), az UMZE Kamaraegyüttes, az Amadinda Ütőegyüttes, a Schola Hungarica, Rácz Zoltán, Dobszay László. 10+1. születésnapját ünnepli majd a Trio Lignum, a Lakatos György (fagott), Klenyán Csaba (klarinét), Rozmán Lajos (klarinét) fémjelezte együttes, amely napjaink egyik legjelentősebb fafúvós triója.
 
Az október 19-i esten hallhatunk reneszánsz zenét, ősbemutatókat, összesen hatot, a koncert harmadik felében pedig egyszerre élvezhetjük a zenészek háta mögött pergő filmeket és a hozzájuk komponált muzsikát. A programok között idén is jelen van a tánc, a film- és a képzőművészet is, nem találhatjuk viszont az az egyik legköltségesebb műfajt, az operát. Ennek anyagi okai vannak, hiszen "az idén 127 millió forintból, míg tavaly 162 millióból gazdálkodtunk" - mondta el Zimányi Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont Kht. ügyvezető igazgatója. 

Bár a csökkentett költségvetés miatt számos színházi- és opera-előadást kényszerültek visszamondani a szervezők, a programkínálat így is bőséges (kilenc nap alatt 25 féle produkciót láthatnak az érdeklődők), hála az alapító-fenntartónak, Budapest város önkormányzatának és a támogatóknak: a T-Home-nak és az NKA-nak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.