Nagy várakozás előzi meg a bemutatót

Ivanov a Zágrábi világszínházi fesztiválon

Kétszer is bemutatja a budapesti Katona József Színház társulata Csehov Ivanov című drámáját a 6. Zágrábi világszínházi fesztiválon vasárnap és hétfőn.

2008.09.25 16:10ma.hu
Fekete Ernő, a címszereplő

A horvát média szerint nagy várakozás előzi meg a bemutatót - amely egyben fesztiválzáró lesz -, mert Ascher Tamás rendező úgy építette föl a darabot, hogy finom atmoszférát hozott létre. Ebben a légkörben a színészi játék is virtuóz. 

A Katona József Színház társulatáról nagy elismeréssel számolnak be; teljesítményük messze megelőzi a horvát színházét. A mostani zágrábi fesztivál érdekessége, hogy a nyitóelőadás is Csehov Ivanovja volt a berlini Volksbühne társulatának előadásában, Dimiter Gotscheff rendezésében. 

A direktor a '60-as években érkezett Kelet-Berlinbe Bulgáriából, s azóta nagy hírnévre tett szert. Fényűző, groteszk komédiát állított színpadra - jegyzi meg a horvát média. A másik berlini társulat, a Schaubühne Thomas Ostermeier rendezésében a Hamletet mutatja be. 

Ott van a zágrábi fesztiválon a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház, mégpedig Beckett Godot-ra várva című groteszkjével Silviu Purcarete rendezésében. Románia neves rendezője egyben Európa egyik legkeresettebb színházi embere.
 
Rendszeresen dolgozik az Edinburghi fesztiválon, és ő állította színpadra Glyndeborne-ben Eötvös Péter Szerelemről és más démonokról című új operáját, amelynek augusztus elején volt a világpremierje.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.