A mizantróp az Örkény Színházban

Új előadás Gothár Péter rendezésében!

A mizantróp című előadás szakmai bemutatója már lezajlott, ám most a közönség is nemsokára láthatja az előadást. Az őszi bemutató szeptember 26-án lesz az Örkény Színházban.

2008.08.11 19:10szinhaz.hu
Hámori Gabriella Céliméne szerepében

Nem értik Alceste-et. „Mindenki azt kérdi: bohóc ez – vagy beteg?” Barátja, Philinte folytonos dührohamai miatt orvoshoz küldi. Szerelme, Célimène szerint nem úgy szeret, ahogy szeretni kell. 

A szerelmes Éliante azt mondja róla: „Igen különc és fura, és mégis rendkívüli figura: abban, ahogyan mindent kihegyez, van valami nemes és hősies, valami olyan ritka tisztaság, amit már alig ismer a világ.” Ki ez a mizantróp? Miért vívja elkeseredett szélmalomharcát a hazugság, képmutatás, korrupció ellen, ha ő maga is tudja, hogy a világ rohad, és a rothadtság nem orvosolható?
 
Rousseau azt állítja, Alceste előfutára a francia klasszicizmusnak: egy álca nélküli, igaz ember egy olyan társadalomban, ahol mindenki álarcot visel – a természetes lét előhírnöke. „A mizantróp" a tiszta, s ezért meg nem értett egyéniség tragédiája a romlott társadalomban. Goethe szerint Alceste a világirodalom egyik legtragikusabb alakja. 

JEAN-BAPTISTE POQUELIN, MOLIÉRE: A MIZANTRÓP 
Fordította: Petri György 

Szereposztás:

PHILINTE: Polgár Csaba 
ALCESTE: Gálffi László 
ORONTE: Mácsai Pál 
CÉLIMÉNE: Hámori Gabriella 
BASZK: Földes Eszter e.h./Ruzsik Kata e.h. 
ÉLIANTE: Takács Nóra Diána 
MÁRKI: Für Anikó 
MÁRKI: Znamenák István m.v. 
ARSINOÉ: Kerekes Éva
DU BOIS: Máthé Zsolt 

Rendező: Gothár Péter

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.