A mustra elsőfilmes rendezőknek kínál lehetőséget!

Jön a 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál

Október 7. és 14. között negyedik alkalommal rendezik meg Pécsett a Moveast Nemzetközi Filmfesztivált. A mustra a közép- és kelet-európai elsőfilmes rendezőknek kínál bemutatkozási lehetőséget egy pénzdíjas verseny keretében.

2008.09.30 15:20ma.hu

A fesztiválon résztvevő országok: Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ausztria, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Románia, Bulgária, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Macedónia és Magyarország. 

A verseny szekcióban a beérkezett 34 filmből egy három főből álló előzsűri döntése alapján végül 12 került be a végleges mezőnybe. A fesztivál ideje alatt pedig a legjobb filmnek járó, 10 ezer eurót érő Arany Benjámin-díjat egy öt főből álló nemzetközi zsűri ítéli oda, melynek tagjai: Phillip Bergson filmkritikus, Jasmin Durakovic rendező, forgatókönyvíró, producer, Fred Kelemen operatőr, rendező, forgatókönyvíró, Muhi András producer és Kira Muratova rendező, forgatókönyvíró. 

A Magyarországon kizárólag a Moveast Nemzetközi Filmfesztiválon részt vevő FIPRESCI-nek, a Filmújságírók Nemzetközi Szövetségének három tagú zsűrije is díjjal jutalmazza az általa kiválasztott legjobb alkotást, a hazánkban filmfesztiválon első ízben részt vevő Nemzetközi Filmklub Szövetség, a FICC három tagú delegációja pedig Don Quijote Díjat ad át. Természetesen a Diákzsűri is jelen lesz a fesztiválon, szintén három taggal. A versenyprogram filmjeit 2008. október 8. és 12. között vetítik.
 
A vetítéseket követően közönségtalálkozókat szerveznek az elsőfilmes rendezőkkel, melyekre neves magyar rendezőket hívnak meg beszélgetőpartnerként.

A verseny szekció mellett kiemelt információs programként a közép-kelet-európai régióban előző évben gyártott nem elsőfilmes rendezők alkotásaiból vetítenek egy öt, művészileg kiemelkedő filmből álló válogatást. A Pécsi Tudományegyetemmel közösen pedig ismét lesz szabadon választható műveltségi kurzus Balkán a filmművészetben címmel, amely a programokhoz kapcsolódva megismerteti a résztvevőket a Balkán országainak történeti, politikai, társadalmi hátterével, a térség multietnikus és multikulturális jellegével, valamint kulturális életével, különös tekintettel a filmművészetére. 

Báron György, a Magyar FIPRESCI elnökének vezetésével a Moveast ad otthont hazánk egyedüli Filmkritikus Workshopjának. A programra hazai és határainkon túli kritikusok és diákok jelentkezhetnek, akik közül a workshop 10-12 résztvevőjét pályamunkák alapján választotta ki a műhely vezetője. 

A Moveasten lesz ezenkívül Dusan Hanák-fotókiállítás, MEDIAWAVE Nemzetközi Zenei Műhely, produceri találkozó és egyéb szakmai programok, konferenciák. A Zsebmozi elnevezésű kezdeményezés egy 11 férőhelyes "mobil mozi", amit tíz nappal a rendezvény előtt állítanak fel a pécsi Széchenyi téren, és a fesztivál alatt folyamatosan lehet benne kísérleti, rövid- és kisjátékfilmeket nézni. 2009-ben ünnepli negyvenedik évfordulóját a Magyar Filmszemle. 

A többlépcsős, többhelyszínes ünnepségsorozat első állomásának a 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál ad otthont, amelyre a Magyar Filmszemle szervezőivel közösen filmes szakmabelieket invitálnak, köztük azokat, akik 1965-ben is részt vettek a Pécsi Filmszemlén, hogy együtt elevenítsék fel a magyar film és a filmszemle történetét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.