"Az én ajánlatomat nem fogja visszautasítani "

A keresztapa lett minden idők legjobb filmje az Empire magazin szavazásán

Tízezer mozibajáró, valamint a szakma egyöntetű véleménye szerint Francis Ford Coppola A keresztapa című maffiaeposza minden idők legjobb filmje.

2008.09.24 15:52MTI

Az Empire magazin szavazásán ötszázas listát állítottak fel a tízezer néző, 150 hollywoodi rendező és 50 filmkritikus voksai alapján a legjobb mozifilmekből. Coppola 1972-ben Marlon Brandóval és Al Pacinóval készült remekműve mögött a második Az elveszett frigyláda fosztogatói, a harmadik a Birodalom visszavág, a negyedik A remény rabjai, az ötödik pedig a Cápa lett. 

A tízes toplistába belekerült még a NagyMenők, az Apokalipszis most, az Ének az esőben, a Ponyvaregény és a Harcosok klubja is. A legújabb hollywoodi kasszasiker, A sötét lovag című Batman-folytatás csupán az első húszba jutott be, A Gyűrűk Ura-trilógia epizódjai pedig mind az első 60-ban végeztek. Olyan klasszikusok viszont, mint a Szelíd motorosok, A muzsika hangja vagy a Szerelmes Shakespeare, meglepetésre nem kaptak helyet az ötszázak között. 

A legjobb százban csupán két brit film szerepelt: a Mechanikus narancs a 37., a Casino Royale című Bond-epizód pedig az 56. lett. A százas toplista egyébként még nincs fent a mozimagazin honlapján, csütörtökre ígérik a csemegét. 

További érdekesség, hogy a minden idők legnagyobb közönségsikerének tartott Titanic James Camerontól a 336. sorszámot kapta. Egyelőre a magyar filmes szál szempontjából annyi biztos, hogy George Cukor 1940-ben készített Philadelphiai története a 246. A Potter-sorozatból egyedül a Harry Potter és az azkabani fogoly kapaszkodott fel a legjobbak közé, a 471. helyet csípte el - tette közzé a végeredményt szerdán a BBC hírszolgálata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.