Önálló társaságként működhet tovább

Jogilag is elválik az Örkény Színház a Madách Kamarától

Az Örkény társulata évek óta önállóan játszik, most jogilag is külön válik a Madách Kamarától.

2009.09.23 19:50MTI

Jogilag is önálló társaságként működhet tovább az Örkény István Színház, a Főpolgármesteri Kabinet keddi ülésén ugyanis támogatta az erről szóló javaslatot - közölte a Városháza sajtóirodája.

A kulturális intézmény az egykori Madách Kamara utódjaként négy éve működik önálló társulattal és művészszínházi profillal. A szervezeti különválást a színházak a szakmai profil alapvető különbözőségével indokolták.

A folyamathoz szakmai és üzleti terv is készült a 2010 és 2013 közötti időszakra. A különválás szakmai koncepcióját még augusztusi ülésén fogadta el a városvezetés, most pedig a nonprofit kft. megalapításáról döntöttek.

Ezt a formát célszerűségi, hatékonysági és szakmai szempontok indokolták. A kft. ügyvezetői igazgatói posztjára a színházat eddig is vezető Mácsai Pált javasolja a kabinet. Az ő kinevezése 2010. június 30-ig szól, ezalatt pályázatot írnak ki a következő évekre.

A társaság alapító okiratát a Fővárosi Közgyűlésnek kell elfogadnia. A kabinet arról is megegyezett, hogy 20 millió forintos támogatást javasolnak a Cirko Film - Másképp Alapítvány filmes nevelési programja számára. Ennek célja, hogy egyre több fiatal értse a művészfilmeket és növekedjen a budapesti art mozik látogatottsága.

Az alapítvány programjában a többi között filmklubokat hoznak létre általános és középiskolákban, és összeállítanak egy iskolákban vetíthető filmelméleti és filmtörténeti tananyagot is.

A Fővárosi Önkormányzat emellett kedvezményes bérleti díjjal is támogatja a fővárosi művészmozikat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.