Közeleg a 82. díjátadó ünnepség!

Idén tényleg a legjobb film kaphatja az Oscart?

A legjobb film kategóriában tíz nevezett kap majd helyet, a listát a szavazás második körében a voksolók ragsorolják, és az így kialakuló támogatottság dönt arról, hogy az amerikai filmakadémia 82. díjátadó ünnepségén, jövő márciusban melyik produkció kapja az Oscar-díjat.

2009.09.02 17:45MTI

A filmakadémia (AMPAS) szavazási szabályzatának újabb módosításáról a The Hollywood Reporter hétfőn online megjelent cikke számolt be.

A változtatás csupán a legjobb film kategóriára vonatkozik, a többi kategóriában továbbra is legfeljebb öt Oscar-jelölt lehet, és az nyeri a díjat, aki viszonylagosan a legtöbb szavazatot kapja az akadémia tagjaitól.

A legjobb film esetében a szavazókat arra kérik, hogy 1-10-ig rangsorolják majd a tíz nevezettet, úgy, hogy az első helyre a szerintük legjobb alkotás kerüljön. Magában a nevezési folyamatban tulajdonképpen ezt a "preferenciális rendszert" alkalmazza a testület, de a díjakról - köztük a legjobb filmnek járóról - 1945 óta másként döntenek.

Az AMPAS azzal magyarázta a régi gyakorlat leporolását, hogy amennyiben tíz film közül kellene kiválasztani a legjobbat, a győztesnek esetleg elég lenne az 5800 szavazatból mindössze kicsivel több mint 580-at megszerezni.

A rangsorolás azonban jelzi egy-egy film támogatottságát, a második vagy harmadik helyek is nagy súllyal eshetnek a latba az elsőségért folyó küzdelemben.

Mint Tom Sherak, az AMPAS frissen megválasztott elnöke kifejtette, a szavazást lebonyolító PrincewaterouseCoopers a rangsorok alapján a szavazatok zömét élvező, legnagyobb támogatottságú filmet tudja majd győztesként kihozni.

Az új rendszer szerint először az első helyen rangsorolt filmeket választják ki. Ha ezek alapján egy film megszerzi a szavazatok többségét, az a győztes.

Ha nem lesz ilyen produkció, akkor a legkevesebb első helyezést kapott kiesik, és a második helyezéseket újraosztják a versenyben maradtak között, és a procedúrát addig folytatják, amíg egy film el nem éri a szavazattöbbséget - írta a THR.com.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.