A kényszermunkára ítélt nők sorsát mutatja be

Kiállítás! Buchenwald elfeledett asszonyai

Buchenwald elfeledett asszonyai címmel a lágeréletet, a kényszermunkára ítélt nők sorsát és történeteiket bemutató kiállítás nyílik kedden a békásmegyeri evangélikus templomban, a Mező utca 12. szám alatt.

2009.08.26 16:40MTI

Mint azt Breuer Katalin, a gyülekezet világi vezetője, a kiállítás társkurátora elmondta, a németországi Buchenwald és Mittelbau-Dora Emlékhelyek alapítványa állította össze ezt a vándorkiállítást a Buchenwald altáboraként működött Münchmühle kényszermunkatáborba zsúfolt zsidó lányok és asszonyok, köztük lengyelek, franciák, ukránok, szerbek, magyarok okmányaiból, fényképeiből, tárgyaiból.

Ahogy a kurátor megjegyezte, olyan tárlatot láthat az érdeklődő, amely audiovizuális eszközök segítségével ismerteti meg a tábor és a fogva tartott nők történetét, a tárlókban pedig ott lesznek az asszonyok akkor viselt ruházatai, bakancsok, pokrócok és a gyár - ahol kényszermunkán voltak - egy-egy terméke.

A II. világháború idején, 1944-ben néhány hónap alatt több mint 400 ezer zsidót deportáltak Magyarországról. A lányokat, asszonyokat Auschwitzban a munkára való alkalmasság szerint kiválogatták. Mintegy ezer magyar nőt - más nemzetiségűkkel együtt - az allendorfi robbanóanyag-gyárakban dolgoztattak és Buchenwald altáborában, Münchmühle lágerben őriztek.

A nők mérgező robbanóanyagokkal dolgoztak nap mint nap, arcuk, bőrük színe hamarosan olyan sárga lett a vegyszerektől, hogy a lakosság "citromnak" hívta őket.

A tábort a szövetséges csapatok 1945 áprilisában szabadították föl, kevesen élték túl a megpróbáltatásokat, de volt köztük egy magyar asszony, Fahídi Éva, aki Anima rerum (Dolgok lelke) címmel megírta visszaemlékezéseit.

Fahídi Éva szeptember 20-án, az egyházközség összegyülekezési napján beszél majd buchenwaldi emlékeiről és könyvéről, amely két éve látott napvilágot.

A túlélő asszony emlékezését rögzítő videót folyamatosan vetítik majd a kiállításon, amely október 18-ig lesz látható. A buchenwaldi anyagot Magyarországon elsőként a debreceni Déry Múzeumban állították ki tavaly, s a békásmegyeri gyülekezet lelkész vezetője, Donáth László írt előszót a kiállítás katalógusához.

- "Ő szervezte meg, hogy a tárlat látható legyen a békásmegyeri evangélikus templomban is." - tette hozzá Breuer Katalin társkurátor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.