Mácsai Pál szerint más a profiljuk

Szétválhat szervezetileg a Madách és az Örkény Színház

Szétválhat szervezetileg a Madách és az Örkény Színház, az erről szóló javaslatot támogatta hétfői ülésén a főpolgármesteri kabinet.

2009.08.03 18:40MTI

A művészszínházi profilt megvalósító Örkény Színház az egykori Madách Kamara utódjaként működik a Madách Színház szervezetén belül. Az Örkény Színház - három év előkészítő munka után - a 2004/2005-ös évad óta működik önálló társulattal és profillal Mácsai Pál vezetésével.

Az Örkény Színház művészi arculata az elmúlt négy év során markánsabb lett, kiemelkedő szakmai műhellyé vált. A Madách Színház gazdasági és műszaki apparátusa az Örkény Színház jelentősen megnövekedett szakmai tevékenysége miatt a két színház egyidejű működtetését már nem tudja ellátni.

Mácsai Pál igazgató a kabinetülésen elmondta, hogy a két színház szakmai profiljának alapvető különbözősége is a teátrumok szervezeti különválását indokolja.

Az összegzés szerint a kabinetülésre készített előterjesztés szerint az új színház működésének célszerűségi, hatékonysági és szakmai szempontból nonprofit kft. formában indokolt. Az önállóvá válás előkészítéséhez szakmai és üzleti terv készült a 2010-2013 közötti időszakra.

A főváros vezetése támogatta a különválás szakmai koncepcióját, a költségvetési kérdésekről augusztusban tárgyal újra a kabinet.

A nonprofit kft. megalapításáról a pénzügyi feltételek megteremtése után az ősz folyamán dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.