Népszerű színészeinket láthatjuk viszont

Vasárnapi tévészínház fergeteges vígjátékokkal!

Könnyed délutáni előadásokkal várja nézőit vasárnaponként a Magyar Televízió. Móricz, Csiky Gergely, Molière vagy éppen Pirandello klasszikus komédiáiban, habkönnyű bohózataiban és fergeteges vígjátékaiban népszerű színészeinket láthatjuk viszont.

2009.07.06 18:45MTI

Leleményesen kidolgozott cselekmény, szellemes párbeszédek, kacagtató félreértések - ez a közös receptje a Magyar Televízió vasárnap délutáni kínálatában szereplő színházi felvételeknek és tévéjátékoknak.

A Száz év - Játék a színház című, tavaly bemutatott játékos színházi vetélkedő epizódjai után egy-egy klasszikus magyar színházi felvételt vetít az m1. A komédiák jól ismert szerepeit olyan nagyszerű színészek alakítják, akiket ilyen fiatalon már csak ezekben az előadásokban láthatunk.

A vetélkedő két világháború közti kabarét felidéző epizódja után például Georges Feydeau egyik legnépszerűbb darabja, a Bolha a fülbe 1976-os vígszínházi felvételét vetíti július 5-én az m1 (14.30).

A frenetikus bohózatban Bárdy György, Béres Ilona, Ernyei Béla, Tordy Géza és Szegedi Erika játékából derül ki, mekkora bonyodalmat okozhat egy téves címre küldött hózentróger. Következő vasárnap, július 12-én Szabó Gyulát láthatják a nézők Csiky Gergely Mukányi című szatirikus vígjátékának egyszerre nevettető és szánalmat keltő címszerepében (13.30).

A Szentendrei Teátrum 1982-ben rögzített előadása a rangkórság, a karrierizmus és korrupció komédiája. A műveltségi vetélkedő játékosai a Vígszínház egykori igazgató-főrendezője, a klasszikus irodalmi filmadaptációiról is ismert Várkonyi Zoltán színházát idézik fel az előadás előtt. A modern komédia megteremtője, Molière színházáról, illetve Magyarországon rendszeresen játszott darabjairól szól a színházi vetélkedő július 19-i adása.

Utána Giulio Scarnacci és Renzo Tarabusi Kaviár és lencse című vígjátékát láthatják az érdeklődök (16.25). Leonidát, az esküvők és lakomák örök hívatlan vendégét Sinkovits Imre alakítja az 1985-ös tévéjátékban, olyan színészkollégákkal falatozva végig az előadást, mint Tolnay Klári, Almási Éva, Körmendi János vagy Márkus László.

A tévedések vígjátékának mesterét, Shakespeare-t és színházát idézik meg július 26-án a Játék a színház vendégei, majd - délebbi tájakra evezve - Luigi Pirandello Csocsó című színműve következik a válogatásban (14.00).

A fondorlatos történet középpontjában három váltó, pontosabban azok visszaszerzése áll - az Irodalmi Színpad 1968-as előadása Garas Dezsővel, Kaló Flóriánnal és Medgyesi Máriával igazi kuriózum.

A vasárnapi tévészínházi sorozat augusztusban is folytatódik a Magyar Televízióban. A válogatásban szerepel Molière Tartuffe-jének 1985-ös várszínházi előadása Bubik István, Kállai Ferenc és Béres Ilona főszereplésével, Szakonyi Károly Hongkongi parókája a Nemzeti Színház 1979-es felvételén Sinkovits Imre, Máthé Erzsi és Őze Lajos alakításában, valamint Móricz Zsigmondtól a Nem élhetek muzsikaszó nélkül és Tamási Árontól az Énekes madár.

Forrás: Magyar Televízió

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.