Tehettünk volna valamit? Megelőzhettük volna?

Kövér gyerek- beteg felnőtt? Szülői felelősség a 21. században!

Genetikai determináció vagy szülői figyelmetlenség? Mit tehet a család, hogy a génekben esetleg jelen lévő egészségügyi kockázatoknak idejében elejét vegye, hogy gyermekeink képességei akadálytalanul kifejlődhessenek, egészséges és harmonikus felnőtteké váljanak?

2009.06.12 11:15ma.hu

A szülői felelősség új dimenzióiról a Quintess Healthy Aging Club következő média eseményén, a téma legavatottabb tudósaival beszélget Marton István professzor, a Quintess tudományos igazgatója. Június 17-én 10 órakor a Quintess Médiaklub vendége Dr. Fekete György gyermekgyógyász professzor és Dr. Ranschburg Jenő, pszichológus professzor.

A rendezvény helyszíne: Quintess Villa, II. kerület Páfrány u. 22.

- „A gyermekkori rendellenességek okait keresve mindig eljutunk a családhoz, annak széteséséhez, a család életén belüli diszharmóniához, a szülő–gyermek kommunikáció hiányához.”- mondja Ranschburg Jenő.

- „Az ember személyiségének, főleg bizonyos mentális állapotainak fejlődése olyan, mint a hőre keményedő műanyag. Kezdetben még remekül lehet formálni, s ahogy formálódik, egyre inkább megszilárdul. Attól kezdve legfeljebb törni lehet, formálni már nagyon nehéz.”

A beszélgetés apropóját az adja, hogy 2009 nyarán indul a Quintess gyermekprogram, amelynek célja, hogy a vizsgált gyermekek aktuális állapotának és rizikófaktorainak ismeretében egyénre szabott javaslatokat tegyen az életmódra vonatkozóan, segítse a gyermeket és családját a javasolt életmód egyes elemeinek (táplálkozás, mozgás, stresszoldó stratégiák, bőrápolás) elsajátításában.

A gyermekkor az élet talán legfogékonyabb időszaka, az ilyenkor bevezetett szokások illetve változások - legyenek azok akár a táplálkozásra, akár a rendszeres mozgás szükségességére irányulók - szerves részként épülnek be a gyermek mindennapi életébe, és felnőtt korban is integráns részévé válnak.

- „Egyénre szabott programjaink segítségével bizonyos felnőtt kori egészségügyi kockázatok már gyermekkorban kiszűrhetőek, és célzott módon, az életmód megváltoztatásával megelőzhetők. Mindezek jelentősen javíthatják a programban résztvevő gyermekek jelenlegi, de későbbi életminőségét is.”

Mondta Karádi Pál, a Quintess alapítója, akinek meggyőződése, hogy a tudományos eredmények közkinccsé tételében a médiának kulcsszerepe van, a felelősségteljes kommunikátorok feladata, hogy az eredmények és az ezekből adódó prevenciós lehetőségek híre eljusson a nagyközönséghez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.