Az osztrák film érdemelte ki a díjat!

Michael Haneke filmje kapta az Arany Pálmát!

Az osztrák Michael Haneke Das weisse Band (A fehér szalag) című filmje nyerte el vasárnap az Arany Pálmát a 62. Cannes-i Filmfesztiválon.

2009.05.25 16:10MTI

A két és fél órás fekete-fehér dráma az első világháború kitörése előtt egy észak-németországi kis faluban játszódik, témája a puritán világ gyermeknevelési módszereiből születő erőszak. Az osztrák film érdemelte ki a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját is, amelyről a filmes seregszemlére akkreditált kritikusok az Isabelle Huppert francia színésznő által vezetett nemzetközi zsűritől függetlenül döntöttek. 

A filmjeiben a bűntudatot és a negatív lelki történéseket a legapróbb részletességgel feldolgozó 67 éves Michael Haneke nem először nyert díjat Cannes-ban, de először vehette át az Arany Pálmát: 2005-ben a legjobb rendezés díját vihette haza Rejtély című filmjéért, 2001-ben pedig az Elfriede Jelinek-regény alapján készült A zongoratanárnő című alkotásáért a zsűri Nagydíját érdemelte ki. 

A filmben nyújtott alakításáért akkor Isabelle Huppert megkapta a legjobb női alakítás díját. Az Arany Pálma után a második legjelentősebb díjat, a zsűri Nagydíját, a francia Jacques Audiard Un prophete (Egy próféta) című filmje kapta. 

A magyar mozikban is vetített Halálos szívdobbanás rendezőjének legújabb naturalista filmje egy francia börtönben játszódik: egy kamasz tolvaj véres gengszterré válásának történetét dolgozza fel. Charlotte Gainsbourg francia színésznő Lars von Trier Antichrist (Antikrisztus) című filmjében nyújtott alakításáért érdemelte ki a legjobb női alakítás díját. 

A 37 éves színésznő édesapjának, a néhai Serge Gainsbourg énekesnek ajánlotta elismerését és külön megköszönte a fesztiválnak, hogy felvállalták és meghívták a hivatalos versenyprogramba a kegyetlensége miatt a közönség és a kritika által is vitatott dán filmet, amelyet Gainsbourg karrierje eddigi "legintenzívebb, legfájdalmasabb és legizgalmasabb" szakmai tapasztalataként értékelt.

A legjobb férfi alakítás díját az osztrák Christophe Waltz egy náci tiszt megformálásáért kapta, amelyet az egyetlen idei amerikai versenyfilmben, Quentin Tarantino Becstelen Brigantyk című alkotásában nyújtott. 

A legjobb rendezésért járó díjat a fülöp-szigeteki Brillante Mendozának, Kinatay (Mészárlás) című filmjéért, a legjobb forgatókönyvnek járó díjat Lu Jö Tavaszi lázas éjszakák című, Kínában cenzúrázott filmjének könyvéért ítélte oda a zsűri. 

A történet egy szenvedélyes homoszexuális kapcsolatról szól. A zsűri díját megosztva kapta az angol Andrea Arnold Fish Tank és a koreai Park Chan-wook Thirst, ez az én vérem című filmje. Portugál film nyerte a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát: Joao Salaviza Arena című alkotása. 

A legjobb elsőfilmes rendezőnek járó Arany Kamerát az ausztrál Warwick Thorton Sámson és Delila című filmje érdemelte ki, amely az Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű párhuzamos, alternatív versenyprogramban versenyzett. A rendezőnek Isabelle Adjani francia színésznő adta át a díjat. 

A fesztivál doyenjeként a 86 éves Alain Resnais, a francia Új hullám mestere teljes életművéért vehette át a 62. Cannes-i Filmfesztivál különdíját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.