Elbűvölően szellemes jelenetfüzérek...

Kedves hazug a nagyváradi Bábszínházban!

Jerome Kilty Kedves hazug című színművét mutatja be május 10-én, vasárnap 20 órától a Szigligeti Társulat. A Csíky Ibolya színművésznő pályakezdésének 40. évfordulója alkalmából bemutatott díszelőadásra a nagyváradi Bábszínházban kerül sor.

2009.05.19 12:15ma.hu

Negyven éven át tartó szenvedélyes szerelem fűzte össze Bernard Shaw-t, az ír drámaírót és Mrs. Campbellt, a híres angol színésznőt. Ez a szerelem titkos volt, magában hordta a két ember ellentmondásait s tükrözte szellemi ragyogásukat. 

Szerelmüket az író és a színésznő negyven éven át tartó levelezése őrizte meg. Shaw negyvenhárom éves volt, mikor először látta színpadon Stellát. Elhatározta, hogy következő darabja, a Caesar és Kleopátra főszerepét rábízza. 

Ezután Shaw levelet írt, amelyben a színésznőt meghívta otthonába, de a közbejött akadályok miatt Stella nem játszhatta el a szerepet. Tizenegy év múlva Shaw új darabot írt Stellának, a Pygmaliont... A bemutatót megelőző időket sok zűrzavar és a szerelmesek civódása jellemezte. A főpróbán betelt a mérték, a szerelmi történet befejeződött, de a levelezés tovább folytatódott még huszonöt évig, a világháború alatt és utána is. 

Jerome Kilty amerikai rendező és író e levélváltás alapján írta meg kétszemélyes darabját. Mesteri kézzel válogatta és foglalta drámai ívbe a két ember kapcsolatát legjellemzőbben kifejező leveleit. A Shaw-tól származó beépített darabrészletekben Shaw és Campbell átváltoznak a darabbeli alakokká, s áttételes formában folytatják magánéletük konfliktusait. 

Az elbűvölően szellemes jelenetfüzérek méltó módon idéznek fel két igazi nagy egyéniséget. A darabot Parászka Miklós vitte színre, Mrs. Campbell szerepében Csíky Ibolya, Bernard Shawt Hajdu Géza alakítja.
 
Forrás: Szigligeti Társulat Nagyvárad

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.