Vérbosszúról szól a történet

Tarolt a Katalin Varga - Strickland filmje vitte az elsőfilmes rendezők nagydíját

Peter Strickland brit rendező Katalin Varga című filmje nyerte el az elsőfilmes rendezők nagydíját a koppenhágai CPH:PIX-fesztiválon.

2009.04.26 19:05MTI

A Budapesten élő rendező alkotása tizenegy másik alkotással volt versenyben az elsőfilmesek kategóriájában.

A "New Talent Pix Award" elnevezésű díjjal 50 ezer euró (mintegy 15 millió forinttal) jár. A vasárnap befejeződő fesztivál közönségdíját a Philippe Falardeau rendezte kanadai Ce n'est pas moi, je le jure című filmnek ítélték oda.

A CPH:PIX fesztivált idén először rendezték meg a dán fővárosban, összevonva két nagy filmes seregszemlét, a Koppenhágai Nemzetközi Filmfesztivált és NatFilm fesztivált.

A szervezők célja, hogy egyedi, gondolatébresztő filmeket, új tehetségeket, eredeti ötleteket mutassanak be a világ minden tájáról a dán mozilátogatóknak.

A Peter Strickland által rendezett Katalin Varga egy vérbosszú története, egy megerőszakolt asszonyról szól, aki teherbe esik, férje elüldözi, s így gyermekével indul a két erőszaktevő felkutatására.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott filmet Erdélyben forgatták, főszereplői erdélyi magyar színészek.

Győri Márk személyében magyar az operatőr, s magyar stúdióban végezték a hangtervezői munkát is, amelyért a film a Berlinalén Ezüst Medve díjat kapott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.