Az esemény teltház előtt zajlott!

Sikeresen zárt a Deszka Fesztivál!

Harmadszor rendezte meg a Csokonai Színház a kortárs magyar drámák szemléjét. A most befejeződött fesztivál szinte valamennyi eseménye teltház előtt zajlott.

2009.03.10 18:00ma.hu

Egy héten át, március 1. és 8. között több mint 4000 néző látogatta a színházi előadásokat, a szakmai kísérőrendezvényeket. Az idei évben bekapcsolódott programjaival a Vojtina Bábszínház, érkeztek társulatok a határainkon túlról, és sor került egy idegen nyelvű előadásra is. 

Huszonkét együttes huszonhat produkcióval mutatkozott be. Az irodalmi-színházi értékekben bővelkedő, izgalmas vitákat hozó DESZKA minden eddiginél több, neves külföldi szakembert vonzott a városba.

Fotó: csokonaiszinhaz.hu

A Csokonai Színház hagyományosan kiemelt szerepet szán a kortárs magyar drámának. A színház műsorában a 2008-2009-es évadban négy magyar kortárs dráma szerepel, valamint egy orosz, egy francia kortárs mű magyarországi bemutatója és egy ősbemutató is lesz. A DESZKA ötletgazdája a Drámaírói Kerekasztal, amely Kiss Csaba író kezdeményezésére alakult 2004-ben. 

Modellértékű, ahogyan egymásra épülő stációkból kifejlődött a mai drámairodalom önigazgató rendszere, s ahogyan ezt a struktúrát integrálta a kulturális kormányzat. Így született meg a Katona József-, illetve a Weöres Sándor-pályázat és a DESZKA „műhelyfesztivál". 

Vidnyánszky Attila
szerint, Debrecen akkor őrizheti méltóképpen és folyamatosan a város szülötte, a magyarság talán leginkább európai ízlésvilágú színpadi szerzője, Csokonai Vitéz Mihály emlékét, ha - a célszerű rendszerességgel - állandóvá teszi a kortárs magyar drámák bemutatóinak mustráját. 

A Debreceni DESZKA Fesztivál elsőrendű célja: számvetés és jövőképalkotás. Találkozzanak az elmúlt évben bemutatott előadások a székhelyen kívüli fogadtatás élményével, állják ki a legszélesebb szakmai kontroll próbáját és legyen lehetőségük megmutatkozni nemzetközi szakmai közönség előtt, képviseljenek olyan színvonalat, hogy a kortárs magyar szerzők műveinek esélyük legyen a nemzetközi repertoárba való bekapcsolódásra.

Forrás: Debreceni Csokonai Színház

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.