Stonehenge-től a Csepel- Szigetig!

Kora bronzkori harcos nép Magyarországon régészeti kiállítás

A kiállítás a két magyarországi lelőhely anyagának bemutatása mellett a híres angliai kőépítmény, a Stonehenge példán keresztül nyújt bepillantást arról, hogy mit is jelentett a Nap, mint égitest a korabeli harcosok és családjaik számára.

2009.03.02 19:10ma.hu

Nyugat-Európában a kőkorszak után a réz használata sok helyen az ún. harangedényekhez és néhány jellegzetes tárgytípushoz kapcsolódott. A Harangedény kultúra leletei Marokkó északi részétől kezdve, Szicílián és a brit szigeteken át Lengyelországig és hazánkban a Csepel-szigetig terjedtek el.
 
A kultúrára jellemző, hogy általában nagyobb folyók és a tengerpart mentén terjedt el. Az európai őstörténet egyik legimpozánsabb edényének számító névadó vezérlelet fordított harang formáját sávos-geometrikus díszítés borította, mely időnként mészbetétet is tartalmazott. Az edényeket helyenként festették is. 

Magának az edénytípusnak az elterjedését a sörivás kultúrájának terjedésével hozták összefüggésbe brit kutatók, melyet megerősíteni látszanak a legújabb természettudományos vizsgálatok Spanyolországban. 

Budakalászon az M0 útgyűrű megelőző feltárásának keretében felszínre került 1070 síros harangedényes temető a kultúra legnagyobb temetője Európában, és mellette a Szigetszentmiklóson feltárt 220 temetkezés is kiemeli a hazánkban előkerült leletek jelentőségét. 

Stonehenge-től a Csepel- Szigetig! 
Kora bronzkori harcos nép Magyarországon régészeti kiállítás 
Szentendrei Képtár (Fő tér 2 – 5.) 
2009. március 3. – június. 12.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.