A vidék legnagyobb fesztiválja- a Miskolci tél!

A Miskolci Nemzeti Színházban vár a Kocsonyafesztivál!

A Miskolci Tél - Kocsonyafesztivál kétségkívül a vidék legnagyobb téli fesztiválja, egy olyan összetett turisztikai és kulturális esemény, melyben részt vállalni minden helyi intézmény számára nyilvánvaló előnyökkel jár.

2009.01.12 20:20ma.hu

Ám nem pusztán ezért tartják lényegesnek a Kocsonyafesztivál idejére tervezett, a Miskolci Nemzeti Színházban bemutatott különleges programokat. Hiszik, hogy a magyar színházművészet élvonalába tartozó együttesek meghívásával mind a Kocsonyafesztivál, mind pedig színházuk közönsége gazdagabbá válik. 

A „Több, mint legenda…” közhasznú Alapítvány és a Miskolci Nemzeti Színház együttműködésével olyan nagyszabású előadások miskolci bemutatása válik lehetővé, mint a Bárka Színház Piaf Piaf műve, és a ForteDanse Kalevala című darabja. Ezek mellett természetesen saját produkciók, programok is készülnek a Miskolci Tél – Kocsonyafesztivál tiszteletére: így a Boga beszél című Karinthy-est, és a 24 órás táncimprovizáció, mely számottevő érdeklődést és nagy sikert váltott ki 2008. februárjában.
 
„Több, mint legenda…” közhasznú Alapítvány és színházunk együttműködésével még több szín, még változatosabb programok jelenhetnek meg a fesztivál kulturális palettáján.
 
A Miskolci Nemzeti Színház 2009-ben is különleges programokkal várja a Kocsonyafesztivál vendégeit. Immár hagyománynak mondható, hogy a kortárs táncszínház élvonalbeli magyar együtteseivel és előadásaival a február végi Tánchétvégén találkozhat a közönség.

A „Több, mint legenda…” Közhasznú Alapítvány és a Miskolci Nemzeti Színház bemutatja: Tánchétvége Miskolcon 
 
Tánchétvége Miskolcon 2009. február 20-22. 

Vendégünk Ladányi Andrea és a LA Dance Company, Ladányi Andrea Társulata Immár hagyománnyá vált, hogy saját bemutatóinkon túl a kortárs táncszínház élvonalbeli magyar együtteseit és előadásait vendégül látjuk színházunkban. A Miskolci Nemzeti Színház Tánctagozatának hivatalos megalapítását követően talán még fontosabb számunkra, hogy ezek a hétvégék igazi csemegét kínáljanak. 

Ezért most is egy adott együttest mutatunk be, hogy városunk lakossága még jobban megismerhesse a kortárs magyar táncművészet legjelesebb képviselőit. 

2009. február 22. 11 és 14 óra
Kamaraszínház 
ÚJRATÁNCEGYÜTT 

Közkívánatra, a 2008-as évi nagy sikerre való tekintettel a Miskolci Tél Kocsonyafesztivál idején a Miskolci Nemzeti Színház újra megrendezi a 24 órás nonstop táncimprovizációt a Játékszínben. A huszonnégy órás nonstop táncimprovizáció program keretében kedve szerint táncolhat minden érdeklődő. A táncokat egymásnak adják át a jelentkezők, bárki átveheti a táncot, s amikor akarja, továbbadhatja azt. Táncolni lehet szólóban, párban, vagy csoportban, hozott, vagy a színház által biztosított zenére. Bárki, bárhonnan jelentkezhet, de csak a regisztrált jelentkezők léphetnek fel. Regisztráció: www.tancegyutt.mnsz.eu Tánc lesz! 

2009. február 20. 18 óra – február 21. 18 óra
Játékszín

KALEVALA 

A finn-magyar kultúra jegyében február 17-én kedden 19 órakor a Csarnokban a ForteDanse előadása, a Kalevala lesz látható. A Kalevala rendezője Horváth Csaba, táncosai között olyan neveket találunk, mint Mucsi Zoltán, Andrássy Máté, Földeáki Nóra vagy Vati Tamás. Az előadás a „Több, mint legenda…” Közhasznú Alapítvány és a Miskolci Nemzeti Színház közös szervezésében valósul meg Miskolcon. 

2009. február 17. 19 óra
Csarnok 
PIAF PIAF 

A Piaf Piaf középpontjában a legendás énekesnő áll, ám a színpadon korántsem a szokványos romantikus életrajzot látjuk – miközben az előadásban természetesen elhangzik Edith Piaf valamennyi híres dala. Főbb szereplők: Varjú Olga, Spolarics Andrea, Ladányi Andrea, Ilyés Róbert, Kálid Artúr, Telekes Péter Rendező: Jorma Uotinen www.barka.hu 

2009. február 19. 17 óra
Nagyszínház Ráadás bérlet ÖTkor 

KLEZMER-VARÁZS
 
Az 1990-ben jelentkező együttes zsidó népzenei alapra épülő dallamokat stilizált olyan egyedi formára, hogy autentikusságuk azóta is töretlenül szárnyal s hat, itthon és külföldön. Ez a sajátos zenei hangzásvilág egyszersmind a magyar kultúra szerves részévé is vált. 

A Budapest Klezmer Band zenéje meghódította a világot is, hiszen New Yorktól Moszkváig, Londontól Amszterdamig számtalan helyen léptek föl s vitték a Klezmer-Varázs üzenetét. A miskolci közönség utoljára 2007-ben, egy fergeteges koncerten találkozhatott az együttessel. 

2009. február 20. 19 óra
Nagyszínház 
BOGA BESZÉL 

Seres Ildikó önálló estje Karinthy Frigyes: „A feleségem beszéli” c. műve nyomán „A feleségem beszéli hősnője egy átlag pesti háziasszony, egy aranyos butuska, drága fecsegő, aki az I. Világháborúval járó szegénység, nélkülözés idején csodálatra méltó találékonysággal, igazi női leleménnyel veszi fel a harcot a megszorítások, az éhség és a hideg ellen. Józan szkepticizmussal szemléli a világ őrült dolgait, a politika hazugságait és az emberi hülyeséget. 

És a legnagyobb nyomorban is tetszeni akar, szeretve lenni vágyik. Mindig is őszintén csodáltam az embereket, akik ebben a rideg korban is képesek voltak nevetni, hogy zsúfoltak voltak orfeumok és kávéházak, hogy kabarétréfák és operettek születtek…” – mondja Seres Ildikó Karinthy Frigyes műve kapcsán. 

2009. február 21. 20.30 és február 22. 19 óra
Játékszín

PORTUGÁL 

A hétvége lezárásaként, és a Kocsonyafesztivál alkalmából – közkívánatra – a Miskolci Nemzeti Színház bemutatja Egressy Zoltán: Portugál című színművét, ezúttal a Nagyszínházban.
 
A Portugál színházunk egyik legsikeresebb színdarabja, amely a 120. előadáson is túl van. 

2009. február 22. 19 óra 
Nagyszínház 

Bővebb információk: www.kocsonyafesztival.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.