Csak apáink nemzedéke emlegette!

Márai háromszor a Pinceszínházban!

Az ötvenes, hatvanas, hetvenes években Márait teljesen kiiktatták a hivatalos magyar irodalmi életből. Csak apáink nemzedéke emlegette. Aztán később, a nyolcvanas években külföldön kiadott művei haza csempésződtek.

2009.01.08 21:24ma.hu

A nyolcvanas évek második felében pedig már a hivatalosak is próbáltak hozzá közeledni. Nem engedett a szirénszónak, nem békült, és nem tudta kivárni, míg feltételei teljesültek. És ekkor, mondhatni haló porából felfedeztük Márait. Egyedülálló módon, Magyarországon a Pinceszínház három Márai-darabot tart a repertoárján: a Kalandot, a Válás Budánt, és Az igazit. A Kalandot 2000 novemberében mutattuk be. 

Már a próbák alatt érezték a színészek, hogy Márait játszani egészen különleges kihívás. Mondatainak kimunkált megváltoztathatatlansága, a jellemek tisztasága, a mondanivaló kérlelhetetlensége teljes színészi vértezetet kíván. A Kaland azóta is műsoron van; minden nagyobb magyar városban és Stockholmban is (a Svédországi Magyar Orvosok meghívására) láthatta a közönség. 

A Válás Budán eredetileg kisregény. De a cselekménye drámai fordulatokban olyan gazdag, hogy színpad után kiáltott. Itt a dramatizált változat jószerivel a színészekkel együttműködve jött létre 2002-ben. Míg a Kaland három felvonásban kerül a nézők elé, a Válás egy részben, másfél órás játékidő alatt zajlik le. Itt nem lehet szünettel megszakítani a folyamatot, a cselekmény megállíthatatlanul pereg a végkifejlet felé. Márai darabjainak - és regényeinek is - általában nem sajátja a "happy end". Itt a hősök magányosakká válnak, vagy a magányból nem tudnak kiszabadulni. 

A sorban harmadik - 2009. január 9-én bemutatásra kerülő Márai-produkció Az igazi című regény színpadi változata. (szereplők: Bacsa Ildikó, Györgyi Anna, Mertz Tibor, Varga Zoltán ) Ez a történet Márait annyira foglalkoztatta, hogy a második részt majd negyven év multán írta hozzá az addig sikeres anyaghoz. A történet itt is az emberi kapcsolatok útvesztőjébe kalauzol, de a hősök élete mindig olyan fordulatot vesz, amit meglepőnek, de nem hihetetlennek tartunk. 

Ebben van Márai egyik nagy varázsereje, hogy úgy bilincsel le, úgy vezet végig a történetein, hogy eközben életre szóló, értékes, a mindennapokban is hasznosítható ajándékot ad. 

Az írótól azt érdemes leginkább megtanulni, hogy ismerjük meg lényegi tulajdonságainkat, és azokat elfogadva éljük ember-mivoltunkat, amit ő a sors legnagyobb ajándékának tartott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.