Művészet a víz fölött!

Nemzetközi vándorkiállítás a Lukács fürdőben!

15 művész 3-3 alkotásában gyönyörködhetnek mostantól a budapesti Lukács fürdő medencéiben úszkálók. A festmények, fotók, printek, szobrok berlini, budapesti, párizsi és esseni művészek munkái, szubjektíven jelenítik meg a várost, ahol ismert és népszerű alkotóik élnek, ahova emigráltak.

2008.12.15 20:23ma.hu

Az egységes formátumú három alkotás különböző stílusirányzatokat képvisel. Ami közös bennük: az elidegenedő emlékezet, illetve a migrációs élmény megjelenítése. A művészek ezáltal válnak városaik kultúr nagyköveteivé. Az itthonról újonnan csatlakozó négy alkotó, a Gálbovy Attila, Péli Barna páros /Románia/, Sinkovics Ede /Szerbia/ és Stefan Hameseder /Ausztria/ még nem "befutott művész". 

Ez nem véletlen: a kiállítás célja egyebek közt a fiatal tehetségek bemutatása is. A szervezők azt remélik, hogy a most éppen a Lukácsban bemutatott vándorkiállítás anyaga és a kiállító művészek köre a jövőben is - a "hólabda-elv" alapján - folyamatosan gyarapszik majd az adott kiállító ország alkotóival. A Lukács fürdőben kiállított képek ugyanis valójában egy utazó kiállítás építőkövei. 

A Berlinben élő Gabriel Heimler és az MGM Art európai kortárs művészekkel összefogva nagy ívű európai művészeti esemény sorozatot indított az Európai Unió kulturális sokszínűségét bemutatandó. A vándorkiállítás idén tavasszal nagy sikerrel startolt Berlinben, a Janowitzbrücke Pályaudvaron, és hamarosan utazik Kasselbe, Párizsba, Pekingbe, onnan pedig Essenbe, ahol 2010 júniusában az Európa kulturális fővárosa rendezvénysorozat egyik eseménye lesz. A budapesti helyszínre, a Lukács fürdőre nem véletlenül esett a választás. 

Az intézmény maga is jelentős kulturális hagyományokkal bíró nyilvános tér. 

"Erre a hagyományra építünk, amikor bevisszük a művészetet a fürdőkbe.A fürdőzés az élet szerves része, kultúránk egyik eleme. Mindannyian csak nyerhetünk vele, ha behozzuk a művészetet, legyen szó zenéről, képzőművészetekről, bármiről, ami újabb elemekkel gazdagítja a fürdőkultúrát, és vonzóbbá teszi fürdőinket" - mondta Ferenci Tibor, a fürdővállalat vezérigazgatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.