Remek sorozat veszi kezdetét az A38 Hajón

DJ Maestro is ellátogat Budapestre!

2008 decemberétől kezdve havonta egy alkalommal a patinás amszterdami Melkweg klubestje, a Blue Note Trip kerül megrendezésre: a kitűnő holland DJ és producer, DJ Maestro látogat Budapestre hónapról hónapra, hogy bemutassa, miféle táncos kincseket talált és értelmezett újra a Blue Note kiadó feneketlen archívumában.

2008.11.25 19:45ma.hu

A Blue Note Trip a decemberi kezdés után legközelebb január 17-én érkezik ismét az A38 Hajóra. Az egyetemes dzsessztörténet legfontosabb kiadója, a Blue Note sosem arról volt híres, hogy nyugodtan ült volna a babérokon, unottan számolgatva a jogdíjdollárokat. Folyamatos megújulás, útkeresés és izgalmasnál izgalmasabb projektek jellemzik a Blue Note-ot, ahol Miles Davitől Ornette Colemanig, Cannonball Adderley-től Norah Jonesig mindenki megfordult legalább egy lemez erejéig. 

Az izgalmas kezdeményezések legutóbbi példája a Blue Note Trip című mixsorozat, amelyet - a Jazzanova mellett - DJ Maestro neve fémjelez. A holland Mester szabad kezet kapott - és szabad bejárást a Blue Note példátlan archívumába. Innen szemezget immár négy lemez óta, és alakítja a dzsessz-klasszikusokat pörgős táncparkett-slágerekké. 

DJ Maestro visszaviszi a dzsesszt oda, ahonnan az elindult: a tánctermek füstös világába. Ebben most kitűnő muzsikusok, többek között a Barabás Lőrinc Eklektric tagjai lesznek segítségére. 

A Barabás Lőrinc Eklektric 2005 novemberében alakult. A zenekarvezető-névadó trombitás, Barabás Lőrinc korábban már jó pár zenekarban megfordult az Irie Maffiától a Soulwhaton át az Uptown Felaz alkalmi funk-különítményéig. A BLE hangzása - nevéből is adódóan - egyfajta modern nagyvárosi eklektika: dzsessz, hiphop, dub, reggae és elektronika ötvöződik ebben a magyarországi szintéren úttörő vállakozásban. 

Egyszer mintha Truffaz érzékeny trombitáját hallanánk vagy Miles Davis cool-ja derenene fel, de Eric Satie-tól Guruig és a Jazzmatazzig, a kortárs nujazztől az oldschool funkig minden megtalálható benne. Mindezekhez olyan természetes módon társul a rap és a spoken word, hogy multikulturális szétesettség helyett végül egy személyes, kiforrott és hiteles hangzású, itthoni terepen pedig kifejezetten újszerű produkció szólal meg. 

A zenekar tagjai 
Barabás Lőrinc: trombita 
Fábián Julianna: ének 
MC Sena: rap 
MC Kemon: rap
Élő Márton (Dermot): MPC, lemezjátszók, harsona
Premecz Mátyás: billentyűk 
Bata István: basszusgitár 
Delov Jávor: dob 

A38
Blue Note Trip - Where Dance Meets Jazz: DJ Maestro (NL) feat Barabás Lőrinc Eklektric, Rik Mol (NL), Sven Figee (NL). Suhaid 2008. december 6., szombat 22h Belépő elővételben: 2300 Ft, a koncert napján: 2600 Ft.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.