Programajánló

Hat bemutató a jövő évadban a Budapest Bábszínházban

A jövő évadban hat bemutató várja a közönséget a Budapest Bábszínházban, amely az idei szezont 101 százalékos látogatottsággal zárta.

2016.06.09 00:30MTI

A 2016/2017-es évad hat premierje közül három őszi bemutató a kisiskolás és a kiskamasz korosztálynak szól. David Walliams regényéből, a Gengszter nagyiból készül előadás a Játszó-téren Hoffer Károly rendezésében és látványtervével, Pirisi László zenéjével.

A csillagszemű juhász című népmese a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves hallgatója, Markó Róbert diplomarendezéseként látható. Szálinger Balázs a Budapest Bábszínház felkérésére írja a drámát, a látványt Cziegler Balázs és Michac Gábor jegyzi, a zeneszerző Zságer-Varga Ákos, a koreográfus Fitos Dezső és Kocsis Enikő.

Gimesi Dóra Csomótündér című meséjéből készül egyszemélyes előadás, amelyet a tervek szerint egy új, különleges játszóhelyen mutatnak be. A Tengely Gábor rendezésében látható produkcióban Ellinger Edina játszik, látványtervezője Michac Gábor lesz.

Családi előadásként két nagyszínpadi bemutató készül. Az egyik produkció Szalóki Ági lemezeinek anyagára épít, és az énekesnő közreműködésével látható Ellinger Edina rendezésében, Lisztopád Krisztina látványtervezői munkájával. A Holle anyó című Grimm-mesét tavasszal állítja színpadra Kuthy Ágnes.

babszinhaz.hu

Az ifjúsági és a felnőtteknek szóló előadások repertoárja is bővül: Moliere vígjátéka, A képzelt beteg a Játszó-téren, Alföldi Róbert rendezésében lesz látható. Az előadás bábjait Hoffer Károly, díszleteit és jelmezeit Zöldy Z Gergely tervezi.

A Budapest Bábszínház 2016/2017-es évada októberben indul, szeptemberben azonban két alkalommal már várják a közönséget: a Színházak éjszakáján, valamint a Színházi Kritikusok Céhének díjátadó gáláján, amelyet 2010 után ismét a színházban rendeznek meg.

"A 2015/2016-os évad a hagyomány és a kísérletezés jegyében zajló törekvéseit a szakma és a közönség visszajelzései igazolták: a Budapest Bábszínházban az előző évadok sikerszériája a látogatottság és a díjak tekintetében is folytatódott" - olvasható a színház az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Bár az idei évad nagy nehézséggel indult - a 2015. augusztusi özönvízszerű esőzés a Budapest Bábszínházat jelentős mértékben érintette -, a tervezett bemutatók létrejöttek, elindult a színház-pedagógiai program és ismét megrendezték a BÁBU Fesztivált - áll a közleményben.

A most záruló évadban két játszóhelyen, a színházteremben és a Játszó-téren 391 előadást, köztük négy bemutatót (Nyúl Péter, Oidipusz-karantén, Kistigris és Kismackó, A kaukázusi krétakör), valamint egy felújítást (A legkisebb boszorkány) láthatott 102 904 néző. Ez az előző évaddal megegyezően 101 százalékos látogatottságot, ám négyezerrel több nézőt jelent.

Három előadás koprodukcióban készült: a CAFé Budapest Fesztivállal, a Természetes Vészek Kollektívával, illetve a Budapesti Tavaszi Fesztivállal együttműködésben jött létre. A színház hazai és külföldi fesztiválmeghívásnak is eleget tett és díjakkal ismerték el a társulat munkáját.

A Koós Iván Galériában két kiállítást (Mesék a szigetekről, GerMánia) láthattak az érdeklődők és az idén is készül minitárlat a Budapesti Nyári Fesztiválra: a Szerelmes párok - szerelmes bábok című kiállítás június 10-től szeptember végéig látható a Margitszigeti Szabadtéri Színpad kerengőjében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.