Programajánló

A Múzeumok éjszakájával közösen rendezik a Kaláka Fesztivált Egerben

Június 23. és 26. között rendezik meg a 37. Kaláka fesztivált Egerben; az idei rendezvény egyik különlegessége, hogy egybe esik a Múzeumok éjszakájának várbéli programjaival.

2016.06.07 06:30MTI

A mások mellett a Kaláka együttest, Palya Beát, ifj. Ökrös Csabát, Lajkó Félixet is felvonultató idei programról Habis László polgármester (Fidesz-KDNP) azt mondta: a Kaláka fesztivál - amelynek immár ötödik alkalommal ad otthont Eger - Közép-Kelet-Európa legrégebbi, legnívósabb folkzenei rendezvénye.

Hangsúlyozta: a rendezvény és a június 25-i Múzeumok éjszakájának programjainak jóvoltából gazdag és színvonalas kínálat várja majd az érdeklődőket Egerben.

A szervezők tájékoztatása szerint a programok sorát a bélapátfalvi apátságban tartandó csütörtöki verskoncert nyitja meg Szabó T. Anna és Lackfi János, illetve a Kaláka együttes közreműködésében. Péntektől három napon át várja a látogatókat a Kaláka Eger belvárosába és a várba.

Az Eszterházy téri ParkSzínpadon pénteken 14 órakor az Ethnofil együttessel tartják a fesztiválnyitót. Szombaton és vasárnap délelőtt családi programok, délutánként pedig az Egri Kulturális és Művészeti Központ szervezésében rendezett koncertek, valamint kézműves vásár, mesterség-bemutatók és foglalkoztató programok kínálnak itt kikapcsolódást.

A három nap alatt kora estétől éjszakába nyúlóan két színpadon váltják egymást a zenekarok a várban. Pénteken ifj. Ökrös Csaba, majd Lajkó Félix és zenekara ad koncertet. Szombaton a Cimbaliband, utána pedig Palya Bea és zenekara lép fel, míg a Kaláka együttes koncertjét - mint a megelőző 36 évben mindig - a fesztivál záró napján, vasárnap hallhatja a közönség.

Az idei programsorozat egyik különlegessége lesz a Betyárjáték, a Nemzeti Színház első szabadtéri bemutatója Ferenczi György és a Rackajam, valamint Kovács Norbert és táncosai közreműködésével. A pénteken 22.30-kor kezdődő előadást a Kossuth-díjas Szomjas György rendezte.

Az egri Ciszterci templomban szombaton délután a Sumonyi Zoltán verseire Gryllus Dániel által komponált A hegyi beszéd című dalciklust adja elő Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos.

A Templom Galériában a Bükki Nemzeti Park területén élő, "nemzeti parki védjegyes" népművészek, népi iparművészek alkotásaiból, valamint az ott dolgozó termelők termékeiből nyílik tárlat, illetve vásár. Az én szívemben boldogok a tárgyak címmel.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága szintén készül egy különlegességgel: 25-én 10 órakor az Eszterházy téren farkasbemutatót tartanak.

A Vitkovics-házban az Íme az ember című III. Egri Tematikus Tárlatot tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítás zárásán, szombaton este fél kilenctől Gryllus Dániel ad koncertet.

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban péntek délelőtt 11 órától Arcok címmel Molnár István Géza fotóművésznek a könyvtár gyűjteményében lévő képekeiből összeállított válogatást láthatják az érdeklődők. A Múzeumok éjszakáján a könyvtár Shakespeare 400 címmel is kínál programot este nyolc órától.

A szervezők az MTI kérdésére elmondták: a fesztiválon tavaly mintegy hat-hétezren vettek részt, míg a Múzeumok éjszakáján közel 10 ezer látogató volt a várban. Az idei Kaláka fesztivált 6 millió forinttal támogatja a város önkormányzata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.