Ünnep

Március 15. - Balog Zoltán művészeti középdíjakat adott át

Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából adta át az elismeréseket. Balog Zoltán összesen 75 alkotót díjazott, tizennyolc kategóriában.

2016.03.11 12:08MTI

Az 1848 márciusi 12 pont követelései, a béke, a szabadság, a felelős minisztériumok, a törvény előtti egyenlőség, a közös teherviselés lebeg ma is a szemünk előtt, a most kitüntetettek ilyen Magyarországért tevékenykednek - mondta Balog Zoltán pénteken a Pesti Vigadóban, az állami művészeti és miniszteri szakmai díjak átadásán.

Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából adta át az elismeréseket. Balog Zoltán összesen 75 alkotót díjazott, tizennyolc kategóriában.

"Öntudatos, nemzeti magyar cinkosság - ami a Landerer nyomdában 1848. március 15-én megvalósult, ez kellene újra, Brüsszelben, Moszkvában, Berlinben, Washingtonban és talán leginkább Budapesten. Sikerüljön gyakrabban, a köz érdekében, ezt kívánom mindannyiunknak" - hangsúlyozta beszédében Balog Zoltán.

Hozzátette: az, hogy Landererék "súgtak" a forradalmároknak, arra biztatván őket, hogy foglalják le a gépet a 12 pont és a Nemzeti Dal kinyomtatásához, minket is arra ösztönözhet, valami módon egyet gondoljunk mindannyian.

A miniszter felidézte: a márciusi ifjakban volt bátorság és tehetség, hogy tegyenek együtt és közösen. Kitért arra, hogy a 12 pont mérce a mai Magyarország számára is, kiemelten a "legyen béke, szabadság és egyetértés" követelése.

Mint mondta, a béke említésekor nemcsak a fegyverek nyugvására gondoltak, hanem arra is, hogy a magyar nemzeti közösség önmagát sem fenyegeti. Balog Zoltán szerint a szabadság megfogalmazásakor arra is gondoltak, ami belülről indul, vagyis az alkotói szabadságra.

"Önök, a most elismert kiválóságok hasonlatosak a márciusi ifjakhoz: a szabadság az önök számára nemcsak külső burok, feltételrendszer, hanem belső tetterő, akarat és teljesítmény" - jelentette ki a miniszter. Hozzátette, hogy a béke és a szabadság mit sem ér egyetértés nélkül, és ebben 1848-49, Kossuth, Széchenyi, Deák, Petőfi és Görgey jelenti a mércét, a különféle karakterek, habitusok, emberek, elképzelések és akaratok egyetértése a döntő pillanatban Magyarország jövőjéről.

A tárcavezető Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár társaságában hat alkotónak nyújtott át kiváló művész címet, tizenhatan érdemes művész elismerést, ketten pedig Babérkoszorú díjban részesültek. Balog Zoltán emellett hét-hét művésznek Jászai Mari-díjat, József Attila- és Munkácsy Mihály-díjat adományozott, a Liszt Ferenc- és a Ferenczy Noémi-díjat öten-öten érdemelték ki. Balázs Béla-díjban négyen, Bánffy Miklós-díjban hárman, Balogh Rudolf-, Harangozó Gyula- és Erkel Ferenc-díjban ketten-ketten részesültek.

Nádasdy Kálmán-díjat, Németh Lajos-díjat, Hortobágyi Károly-díjat és Szabolcsi Bence-díjat egy-egy, szakmájában kiváló teljesítményt nyújtó személynek ítéltek oda, a Táncsics Mihály-díjat idén hárman kapták meg. Két alkotó távollétében családtag vette át a díjat, ketten egy későbbi időpontban teszik ezt meg.

Az ünnepi műsorban fellépett a Csík Zenekar, valamint Majorosi Marianna énekes. Az ünnepségen jelen volt Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.