Helena Trestikova René című alkotása nyert!

Európai Filmdíjak: cseh a legjobb dokumentumfilm

Az Európai Filmakadémia idén a cseh Helena Trestikova René című alkotását találta a legjobb dokumentumfilmnek járó Prix ARTE díjra érdemesnek.

2008.10.22 18:00ma.hu
Helena Trestikova: René

Az Európai Filmakadémia az európai (francia-német) kulturális csatornával, az ARTE televízióval együttműködve minden évben díjazza a dokumentumfilm-gyártás kiemelkedő teljesítményeit. 

A győztes filmet egy független zsűri választja ki a jelöltek közül; az idei zsűri tagjai a következő szakemberek voltak: a dán producer, Karoline Leth, a Moszkvai Filmfesztivál finn programigazgatója, Kirsi Tykkyläinen, valamint a brit producer, Alan Hayling. A zsűritagok a napokban a berlini Arsenal moziban tekintették meg az Európai filmdíjak legjobb dokumentumfilm kategóriájának tíz jelöltjét, ezt követően szavaztak a győztesről. 

A René a zsűritagok indoklása szerint "kiemelkedő minőségű alkotás". Az ítészek egyöntetűen "lenyűgözőnek és gondolatébresztőnek" találták "a film alanya, valamint a filmkészítő kapcsolatát". 

A cseh dokumentumfilm egy húsz esztendőn keresztül forgatott erőteljes történetet mesél el, amelynek különleges főhőse a társadalom perifériájára szorult. Az alkotó, Helena Trestikova díját a 21. Európai filmdíjak díjátadó ceremóniáján veheti át. 

Hamarosan, november elején fény derül az Európai filmdíjak többi kategóriájának (legjobb európai film, rendező, színész, színésznő, zeneszerző, forgatókönyvíró, operatőr stb.) jelöltjeire is.
 
A díjakat Koppenhágában, december 6-án, szombaton adják át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.