A hetvenéves alkotó munkáit tekinthetik meg!

Hézső Ferenc életmű-kiállítása Szegeden

Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festő életmű-kiállítása nyílik szerda este a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula rajz- művészettörténet tanszékén a hetvenéves alkotó mintegy negyven munkájából.

2008.10.15 19:40MTI

Hézső Ferenc tíz évig volt a tanszék vezetője, a november 9-ig látogatható tárlaton az egész életét átfogó, a különböző korszakait bemutató válogatást tekinthet meg a közönség. 

Lesznek alkotások a hetvenes-nyolcvanas évek időmegfogalmazásaiból, időkísérleteiből, tájképeiből. Emellett válogattak a rendszerváltás idejéből is. 

Ez az időszak munkásságának középső szakaszát jelenti, amikor megjelentek a politikai ihletésű alkotások, mint például a tárlat középpontjába állított Szélkakas.

A Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1957-1962 között Domanovszky Endre és Pap Gyula növendékeként tanuló Hézső Ferenc megpróbált túllépni a hagyományos vásárhelyi festészet ábrázolási és tematikai kliséin. 

Az 1975-ben Munkácsy-díjjal elismert művész arra törekedett, hogy mind szellemiségében, mind szín- és formavilágában megújítsa a vásárhelyi piktúrát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.