Ünnepelték az Építészet világnapját

Öt építészeti kiállítás nyílt meg egyszerre

A Művészetek Palotájának emeleti csarnokában öt építészeti kiállítás nyílt meg egyszerre az Építészet világnapján. Ahogyan Cságoly Ferenc építész fogalmazott, a bemutatott anyagban, akár hazai, akár nemzetközi épületekről van szó, leginkább a bölcs és mértéktartó egyszerűség dominál.

2008.10.08 14:40ma.hu

Az évente átadott rangos építészeti kitüntetést, a Pro Architectura díjat a szakmai zsűri 22 pályamű közül öt alkotónak vagy csapatnak ítélte oda: Jánosi Jánosnak a budapesti Lovag utcai társasház, Kálmán Ernőnek a szintén budapesti Kálvin János Református Idősek Otthona, Mikó Lászlónak és Szántó Tibornak a szegedi Tanulmányi és Információs Központ, Sugár Péternek és tervezőtárainak (ifj. Benczúr László, Batári Attila, Kara László) a budai Lánchíd 19 Design Hotel, illetve Z. Halmágyi Juditnak és Király Zoltánnak a helyreállított és kibővített budapesti Deák-palota hozta meg az elismerést. 

A díjra nevezett épületeket fotókiállítás mutatja be. Ehhez kapcsolódik az idén hosszú szünet után ismét meghirdetett Az év háza pályázat 10 előzsűrizett épületének bemutatása, ami a Visegrádi Négyek legfrissebb családi ház termését kínáló vándorkiállítás idei magyar anyagát alkotta. 

A lengyel, cseh és szlovák kortárs építészet 2007 ősze óta rendszeresen jelen van nálunk: ekkor volt látható az első összeállítás a V4-ek családiház-építészetéről, ami évente aktualizált vándorkiállítássá nőtte ki magát.

A gazdag program másik nemzetközi kiállítása a Brick 08 díj nyertes épületeit mutatja be. A Wienerberger által kiírt téglaépítészeti pályázat kétévente meghirdetett versenyének idei díjkiosztó ünnepsége a Bécsi Tudományos Akadémia nagytermében zajlott, az idei nyertesekkel együtt a mostani kiállításon láthatók a 2006-ban, illetve 2004-ben nyert magyar épületek is. 

Végül egy gyermekrajz-kiállítás is csatlakozott a seregszemléhez: az idén július elején Torinóban megrendezett nemzetközi építésztalálkozón, az UIA XXIII. kongresszusa alatt Giancarlo Ius alelnök, akit július 5-én választottak volna meg a világszervezet elnökévé, aznap kora reggel váratlanul elhunyt. Szellemi örökségként hagyta a XXI. század építészetére azt a hitét, hogy a jövő építészetét ember és környezet harmóniája, a fenntartható jövő és a bolygó létéért felelős ember fogja jellemezni. 

Az ő szellemiségét viszi tovább a Jövővár gyermekrajz-pályázat, melynek legjobb munkáit az építészeké mellett állították ki. Az ünnep fényét a díjátadásokon túl a szlovák és cseh építész szövetségek vezetőinek jelenléte emelte. 

Az építész szakma igazi összművészeti helyszínen tartotta nemzetközi ünnepét, melyet a fenntarthatóság és a természettel való felelős kapcsolat jegyében fogalmazott meg. Az eseménysorozat október 7-én a Gödör Klubban folytatódik előadásokkal, tárlatokkal és további építészeti díjak átadásával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.