Provokatív és világhírű alkotások!

Fassbinder-fesztivál szombattól Budapesten

A legendás német rendező, Rainer Werner Fassbinder filmjeit vetítik október 11. és 19. között több budapesti moziban: a provokatív, világhírű alkotásokat felvonultató vetítéssorozatot a nemrég elhunyt festőművész, El Kazovszkij emlékének szentelik a szervezők.

2008.10.10 18:00MTI
Marlene Dietrich

A német filmművészet egyik legmeghatározóbb és legellentmondásosabb alakjának, Rainer Werner Fassbindernek 14 alkotása, köztük a majdnem 16 órás Berlin Alexanderplatz című film lesz látható a szombaton kezdődő, három budapesti moziban zajló filmfesztiválon. 

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban két nyolcórás szekcióban látható a Berlin Alexanderplatz című film, a vetítés különlegességét az adja, hogy ez idáig csak televízióban volt látható a filmsorozat. Az Alfred Döblin regényéből 1979-ben és 1980-ban készült tévéfilmsorozatot a közelmúltban digitalizálta kockáról kockára, majd hívta elő 35 millimétere, tehát a moziszabványnak megfelelő kópiára a jogtulajdonos német forgalmazó. 

Az Uránia mellett a Cirko-Gejzírben és a Kino (volt Szindbád) moziban zajló programban Fassbinder olyan híres alkotásai szerepelnek, mint a Petra von Kant keserű könnyei című filmdráma, a Maria Braun házassága vagy a Lili Marleen című alkotás, amelynek forgatókönyve Lale Andersen német bárénekesnő önéletrajzi regényének egy részletét dolgozza fel. 

A címadó Lili Marleen című dalt maradandó világsikerré Marlene Dietrich tette. Mindhárom filmben szerepel Fassbinder egyik kedvenc színésznője, Hanna Schygulla. Az október 19-ig tartó Fassbinder-sorozat keretében bemutatják még a München egyik elővárosában játszódó Vendégmunkás című, 1969-ben készült fekete-fehér filmdrámát is. A produkció címszereplőjét, az előítéletek áldozatává váló görög vendégmunkást maga Fassbinder kelti életre. 

Emellett szerepel a programban a hasonló témát feldolgozó A félelem megeszi a lelket, a Miért lett R. úr ámokfutó?, A dögvész istenei, A szabadság ököljoga, az Amikor 13 újhold van egy évben, A harmadik generáció, a Lola, a Veronika Voss vágyakozása és utolsó, befejezetlen filmje, a Querelle. 

A fesztivált, amely a filmmé alakított tévésorozat szombati és vasárnapi vetítésével indul, a szervezők a nemrégiben elhunyt festőművész, El Kazovszkij emlékének szentelték, mivel Fassbinder a képzőművész kedvenc filmrendezője volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.